Finanţe

PROCURATURA A OFERIT DETALII DESPRE INVESTIGAREA CAUZEI PENALE PE FAPTUL SPĂLĂRII A $22 MLRD. DIN RUSIA

22 martie, 2017

Procuratura Anticorupţie a oferit detalii despre investigarea cauzei penale pe faptul spălării a $22 mlrd. din Rusia prin băncile moldoveneşti, denumită "Landromat".

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la comunicatul Procuraturii, în dosarul "Landromat" figurează judecători, executori judecătoreşti, persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi angajaţi ai unei bănci comerciale.

"Din cauza penală au fost disjunse mai multe cauze penale în privinţa a 16 judecători, dintre care în privinţa a 14 judecători, cauzele penale au fost expediate în instanţa de judecată pentru examinare în fond, un judecător este anunţat în căutare, iar în privinţa unui judecător urmărirea penală urmează a fi încetată şi cauza penală clasată în legătură cu decesul acestuia. În dosar figurează patru executori judecătoreşti, dintre care în privinţa a doi executori judecătoreşti cauzele penale au fost expediate în instanţa judecată pentru examinare în fond, un executor judecătoresc este anunţat în căutare şi în privinţa unui executor judecătoresc cauza penală este la faza urmăririi penale", se menţionează în comunicat.

De asemenea, în dosar figurează patru angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei, inclusiv un viceguvernator şi trei şefi de subdiviziuni. Cauza penală în privinţa lor a fost expediată în instanţa de judecată pentru examinare în fond. Ei sunt acuzaţi de "neglijenţă în serviciu".

În comunicat se menţionează că în dosar figurează nouă angajaţi ai unei bănci comerciale, prin intermediul căreia au avut loc acţiuni de spălarea banilor. Această cauza penală este la faza urmăririi penale, în prezent fiind în stadiu de finalizare.

"Efectuarea urmăririi penale în această cauză penală este una dificilă din considerentul existenţei elementelor de extraneitate şi implicării diferitelor persoane fizice şi juridice atât din Republica Moldova, cât şi de peste hotare", se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, rezultatele urmăririi penale au fost posibile graţie obţinerii rezultatelor la cererile de comisie rogatorii formulate autorităţilor competente ale altor state (de exemplu, Letonia, Ucraina).

"În cadrul cauzei penale se întreprind toate măsurile prevăzute de lege, atât acţiuni de urmărire penală, cât şi măsuri speciale de investigaţii în vederea identificării întregului cerc de persoane care au tangenţe la faptul de spălare a banilor. Intensificarea investigaţiei va fi posibilă în rezultatul executării cererii de comisie rogatorie formulate autorităţilor competente din Federaţia Rusă", se menţionează în comunicat.

Procurorii anticorupţie afirmă că "divulgarea oricăror altor date obţinute la această etapă a urmăririi penale, care este una proactivă, poate periclita buna desfăşurare a urmăririi penale, precum şi anihila acţiunile de identificarea a bunurilor ce au provenienţă infracţională".

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.22 14:42 David
    Macar ceva din banii sa intoarce la Moldindconbank?
  2. 2017.03.22 16:09 Eva
    Vse bilo sdelano po zaconu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.