Finanţe

REPUBLICA MOLDOVA VA SEMNA CU IFAD UN NOU ACORD DE FINANŢARE

23 martie, 2017

Republica Moldova va semna în luna aprilie un nou acord de finanţare cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) cu un buget de $24 mil., dintre care $5 mil. vor reprezenta granturi. Despre aceasta a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Unităţii Consolidate pentru Implementarea programelor IFAD, Victor Roşca.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a spus că programul noului acord este concentrat pe reabilitarea sistemelor de irigare şi anume pe reabilitarea resurselor de apă. Programul actual de finanţare poate propune fermierilor $20 mil., dintre care $8 mil. sunt granturi.

"Programul actual se axează pe susţinerea şi promovarea tehnologiilor agricole adaptate la schimbările climatice, deoarece fermierii se confruntă cel mai des cu ploile torenţiale şi seceta. Programul acordă granturi pentru fiecare proiect ce prevede prelucrarea minimă a solului", a spus Roşca.

Banii sunt oferiţi cu o dobândă de 8,8%, însă aceasta ţine numai de componenta creditară a finanţării.

"De asemenea, este acordată asistenţă tehnică pentru instruirea fermierilor, iar în acest scop au fost create centre speciale. Un grup de antreprenori a plecat deja în România pentru a studia tehnologiile agriculturii conservative. Acum ne pregătim de o vizită în sudul Australiei, unde condiţiile climaterice sunt similare celor din Moldova", a menţionat el.

Roşca a spus că în multe gospodării corporative au fost defrişate fâşiile forestiere, fapt ce a dus la eroziunea solului. De aceea IFAD oferă granturi în sumă de până la $3 mii de hectar pentru crearea fâşiilor forestiere.

IFAD a anunţat o licitaţie pentru crearea primului laborator din Moldova pentru analiza calităţii solului, apei şi plantelor, care va acorda servicii producătorilor agricoli. Pe lângă prezentarea rezultatelor analizelor, experţii laboratorului vor oferi recomandări pentru reabilitarea solului.

IFAD oferă granturi şi pentru exportatorii care achiziţionează producţia de la fermieri. Granturile, în valoare de până la $25 mii, sunt oferite pentru dezvoltarea infrastructurii şi anume pentru procurarea camerelor de refrigerare, a liniilor de sortare şi altor echipamente.

Şefa Direcţiei financiare din cadrul IFAD, Elena Burlacu, a spus că în cadrul programului sunt oferite servicii de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii în sumă de până la $150 mii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.23 12:23 Eva
    Asteptam cu nerebdare, mare nerebdare!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.