Finanţe

IURIE FILIP: PROCEDURA DE VÂNZARE A ACȚIUNILOR TREBUIE SĂ DISPUNĂ DE RESURSE SUFICIENTE DE TIMP

23 martie, 2017

Procedura de vânzare a acțiunilor noi, emise de către emitent prin decizia organului de reglementare, în urma anulării celor ce aparțin deținătorilor netransparenți, trebuie să dispună de resurse suficiente de timp.

Într-o discuție cu reporterul agenţiei INFOTAG, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Iurie Filip, a relatat că banca comercială „Moldova-Agroindbank”, care și-a expus acțiunile pe piața publică, prima s-a confruntat cu faptul că termenul de 90 de zile, acordate la început pentru a vinde 40% din acțiuni, nu a fost suficient.

„Cu părere de rău, s-a constatat că este un termen ireal. Deocamdată nu pot spune cât de real este ca în acest termen să apară investitori”, a spus el.

Filip a amintit că, potrivit legislației, orice persoană care dorește să procure acțiunile băncii, care depășesc un anumit procent, trebuie să obțină mai întâi permisiunea de la Banca Națională (BNM).

„40% este un pachet majoritar, respectiv, investitorii serioși au nevoie de timp pentru a înțelege situația detaliat. Totodată, și BNM are nevoie de mai mult timp, în special în urma evenimentelor recente, pentru a verifica amănunțit investitorul interesat. Conform actelor normative, autoritatea de reglementare are la dispoziţie șase luni pentru a oferi unui nou acționar permisiunea de achiziționare”, a menționat el.

În realitate, s-a dovedit că, atât în cazul societăților de asigurare, cât și în cazul băncilor comerciale, pentru a căuta investitori strategici este nevoie de mult mai mult timp decât s-a presupus.

„În conformitate cu practica internațională, acest proces se poate extinde pe o perioadă de unu, doi, trei și chiar cinci ani”, a subliniat Filip.

Potrivit lui, în prezent, nici CNPF şi nici BNM nu pot lua decizii în acest sens fără a avea un act legislativ anumit.

„Actualmente avem legea, care este așa cum este. Atunci când aceasta a fost adoptată, nu am avut astfel de situații. În prezent înțelegem că trebuie să studiem totul mai detaliat și aprofundat. Astfel de situații în practica internațională practic nu au existat. Se cunosc cazuri când o anumită parte a acțiunilor a fost blocată, dar era vorba de acționari cu pachete mici de acțiuni. În Republica Moldova, și în cazul băncilor, și în cazul companiilor de asigurare sunt blocate pachetele de acțiuni majoritare, fapt necesită schimbări radicale forțate în componența și calitatea acționarilor”, a conchis Iurie Filip.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.23 18:36 Eleonora
    Este mara pacat ca dl Filip trebue sa paraseste comosia...
  2. 2017.03.23 18:40 Grigore
    Dl Filip a facut cu asa metoda administrarea in compania Asito ca ea poate sa rezista!
  3. 2017.03.23 18:45 Antioh
    Comisia vre sa distruge Moldasig, de ce, cui trebue asta?
  4. 2017.03.23 18:59 Stanislav
    Am citit cu mare interes, mersi mult dl Filip!
  5. 2017.03.24 16:45 Albena
    daca actiunii MAIB ei nu vor sa cumpara, atunci despre ce noi vorbim?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.