Finanţe

​MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 117,9 MIL. LEI ($6 MIL.) DIN PLASAREA VMS

29 martie, 2017

Limita de sus a rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) începe o creştere progresivă, consolidându-se la 7%. La licitaţia de marţi, 28 martie, Ministerul Finanţelor a plasat hârtii de valoare în sumă de 117,99 mil. lei ($6 mil.), oferta fiind de 170 mil. lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,98%-7,29%, comparativ cu rentabilitatea de 7,14%-7,15% la licitaţia precedentă.

Suma obţinută de emitent la buget este cu 4,3 mil. lei mai mică decât volumul hârtiilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o scădere a cererii din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, cererea din partea băncilor a constituit 154,4 mil. lei, fiind cu 126 mil. lei mai puţin decât la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că scăderea cererii la VMS din partea băncilor ţine de rentabilitatea scăzută a acestora.

„Al doilea motiv poate ţine şi de faptul că băncile, oricât de paradoxal ar părea, nu mai au lei suficienţi. Situaţia este de aşa natură, că băncile au multă valută pe care nu o pot vinde atât de simplu pentru a obţine lei. Şi aceasta nu este numai din cauza cursului mic, dar şi din cauza lipsei pe piaţă a cumpărătorilor de valută, mai ales persoane juridice”, a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii profesionişti ai pieţei regretă că dealerii Băncii Naţionale nu sunt activi.

„Dacă BNM ar ieşi pe piaţă măcar o dată la două zile şi ar cumpăra valută, atunci băncile ar avea lei pentru a cumpăra VMS. Cumpărările efectuate dintr-o dată de BNM a câte $10 mil. nu soluţionează această problemă”, spun experţii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.29 19:13 Faina
    Ceva este gresita in politica monetara...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.