Finanţe

​MINISTERUL ECONOMIEI PROPUNE CAPITALIZAREA FABRICII DE STICLĂ, PENTRU A REDOTA ÎNTREPRINDEREA

19 aprilie, 2017

Ministerul Economiei propune capitalizarea Fabricii de Sticlă din Chişinău, pentru a redota întreprinderea şi a lansa procesul de producţie. Potrivit agenţiei INFOTAG, un proiect de hotărâre de guvern în acest sens a fost prezentat pe site pentru consultări publice.

Potrivit documentului, ministerul propune alocarea a 12,5 mil. lei din bugetul de stat pentru întreprinderea de stat. Ministerul Economiei, care este fondatorul întreprinderii în calitate de reprezentant al statului, menţionează în nota informativă că mijloacele sunt destinate pentru majorarea capitalului social, pentru a depăşi situația financiară dificilă.

„În august 2016, fabrica de Sticlă și-a sistat activitatea de producere ca urmare a accidentului care a avut loc la cuptorul de topit sticlă. Pentru repararea cuptorului și pentru dezvoltarea procesului de producție se preconizează să fie valorificate investiții capitale în sumă de 5,5 mil. euro. Lipsa volumelor livrărilor necesare, ca rezultat al stopării activității de producere a întreprinderii, a influențat asupra lipsei surselor financiare în volum deplin necesar pentru reconstrucția cuptorului de topit sticlă. Investițiile respective urmează să fie finanțate atât din surse financiare împrumutate, surse financiare proprii, cât și din surse financiare acordate de către fondator. Majorarea capitalului social este rezonabilă, având în vedere situaţia actuală de la fabrică”, se arată în document.

În notă se menţionează că întreprinderea a contractat și un credit bancar în sumă de 3,5 mil. euro, care va fi utilizat inclusiv pentru achiziționarea materialelor necesare pentru repararea cuptorului de topit sticlă. Însă, în prezent, aflându-se în stare financiară dificilă, Fabrica de Sticlă nu dispune de mijloace financiare necesare pentru îndeplinirea integrală a programului de investiții.

În opinia autorilor, refuzul sau tergiversarea procesului de capitalizare a întreprinderii, în mod direct, va duce la suspendarea procesului de reconstrucție a cuptorului de topit sticla. Aceasta va duce la disponibilizarea angajaților întreprinderii şi la aplicarea penalităţilor pentru compania care va efectua lucrările de reconstrucție.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.