Finanţe

BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

25 mai, 2017

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 9%, la creditele overnight la nivelul de 12% şi la depozitele overnight la nivelul de 6%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40%.

Decizia este determinată de tendinţa de a readuce inflaţia în intervalul de variaţie de В± 1,5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5% pe termen mediu prin suprapunere cu susţinerea proceselor de creditare şi economisire.

În opinia experţilor Băncii, conduita politicii monetare se ajustează în continuare în funcţie de riscurile şi incertitudinile din mediul extern şi cel intern. Riscurile externe sunt asociate cotaţiilor internaţionale la petrol şi celor la produsele alimentare. Potenţialele riscuri şi incertitudini interne la adresa inflaţiei decurg din impactul modificărilor de accize aferente politicii fiscale, deficitului fiscal şi din perspectiva recoltei din acest an. Totodată, incertitudinea nivelelor de ajustare a tarifelor la serviciile reglementate prezintă riscuri suplimentare.

BNM promite că va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare. Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 iunie.

După cum a informat anterior INFOTAG, BNM menţine rata de bază la nivelul de 9% începând cu 27 octombrie 2016, după ce a diminuat-o de două ori cu 0,5p.p. - mai întâi de la 10% la 9,5%, apoi de la 9,5% la 9% anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă este menţinut la nivelul actual de 14% de mai mult timp. În schimb, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost majorată de două ori, mai întâi de la 35% la 37%, apoi la 40%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.25 19:38 Valentina
    In momentu, care eate acum pe piata BNM nu poate sa face politica sa mai moale, ea trebue sa fie dura si tare dura.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.