Finanţe

COMISIA PENTRU COMERŢ INTERNAŢIONAL A PARLAMENTULUI EUROPEAN A APROBAT ALOCAREA ASISTENŢEI MACROFINANCIARE PENTRU MOLDOVA

21 iunie, 2017

Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European a aprobat alocarea asistenţei macrofinanciare în valoare de 100 mil. euro pentru Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată marţi, la Bruxelles, unde o delegaţie a Moldovei, condusă de prim-ministrul Pavel Filip, a venit pentru a participa la negocieri cu conducerea Comisiei Europene.

Serviciul de presă al Parlamentului European menţionează că "asistenţa va fi direcţionată spre depăşirea consecinţelor provocărilor economice şi politice". Acordarea asistenţei este însoţită de înaintarea unor condiţii stricte pentru implementarea reformelor. Pentru debursarea fiecărei din cele trei tranşe vor fi înaintate 10 precondiţii. Printre acestea se numără bună gestionare a finanţelor publice, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, depolitizarea administraţiei publice, o justiţie independentă, libertatea presei. O atenţie deosebită va fi acordată respectării de către Moldova a recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneţia referitor la modificarea sistemului electoral.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema acordării asistenţei macrofinanciare pentru Moldova, în valoare de 100 mil. lei, este discutată de la începutul anului. Decizia a fost aprobată de Comisia Europeană în ianuarie, iar pe 12 aprilie decizia a fost aprobată şi la nivelul ambasadorilor ţărilor UE. Ulterior, hotărârea a fost aprobată de comisiile parlamentare şi comitetele Parlamentului European. Se preconiza ca Parlamentul European să adopte hotărârea finală la şedinţa din 18 mai, însă instituţia europeană a amânat aprobarea hotărârii pentru cel puţin o lună. Decizia a fost luată în legătură cu atitudinea critică a structurilor europene faţă de iniţiativa partidului Democrat de la guvernare privind modificarea sistemului electoral.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.21 13:12 Filea
    100 000 000 milioane de euro noi nu ajunge.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.