Finanţe

​ VASILE BEJENARI, FONDATORUL GELIBERT:TOATE PET-URILE DIN MOLDOVA POT FI RECICLATE ÎN JUMĂTATE DE AN, ÎNSĂ NU ARE CINE SĂ LE SORTEZE

22 iunie, 2017

Toate PET-urile din Moldova, deșeuri care rămân în mare parte după consumul băuturilor răcoritoare pot fi reciclate în jumătate de an. Problema majoră constă în faptul că nu are cine să le colecteze și să le sorteze. Aceasta este afirmația lui Vasile Bejenari, fondatorul companiei Gelibert, producător de băuturi răcoritoare din Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă „Daunele de milioane ale reducerii taxei ecologice”, susținute pe data de 20 iunie 2016, la Agenția INFOTAG, unde au participat mai mulți producători autohtoni.

Potrivit președintelui Asociației producătorilor de conserve “Speranța Con”, Ștefan Golubciuc, care a participat la conferința menționată, pe parcursul a zece ani, în bugetul de stat, au ajuns circa 2,5 miliarde de lei, bani suficienți pentru crearea unei infrastructuri necesare pentru colectarea, sortarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor. Totodată, ultimele inițiative legislative și anume modificările propuse la Legea nr. 1540 din anul 1998, ar duce la pierderi de aproximativ 70 de milioane la bugetul de stat, bani care ar putea, totuși, soluționa problema.

PET-urile pot fi văzute peste tot și, de obicei, lumea își închipuie că cei mai mari dăunători ai mediului sunt producătorii băuturi răcoritoare, a declarat Vasile Bejenari, fondatorului Gelibert în cadrul conferinței de presă. Cu toate acestea, el spune că în Republica Moldova, de mai mulți ani, există o uzină de prelucrare a PET-urilor. Aceasta se află la Peresecina și are capacitatea de a prelucra materialul poluant utilizat în țară pe parcursul unui an în doar jumătate de an sau mai puțin. Cu toate acestea, o infrastructură care să permită colectarea și sortarea ambalajului din polimeri, nu există.

Vasile Bejenari declară că și-ar dori taxe mai mici pentru mărfurile care în procesul de producție cauzează poluarea mediului, însă în situația în care Legea deșeurilor intră în vigoare la începutul anului viitor, daunele financiare pe care le-ar putea întâlni producătorii ar fi și mami mari. Aceștia vor trebui să recicleze ambalajele poluante, iar o infrastructură în acest sens nu există. Nu există nici mecanismul care prevede cum exact acest proces ar trebui să se desfășoare, nemaivorbind despre infrastructură.

“Eu fac exporturi în România și știu despre aceasta că importatorul din România achită deodată taxe, după care lui i se rambursează taxa fix cât contract are cu firma care culege PET-ul din împrejurimile orașului acesta. În Republica Moldova au existat tentative de colectare A PET-urilor. Vedem coșuri speciale unde se colectează materiale din plastic. Asemenea tentative au fost și în Bălți, doar că nu au avut rezultate.”, a declarat Vasile Bejenari.

Fondatorul Gelibert susține că trebuie creat un mecanism în acest sens.

Potrivit producătorilor autohtoni, participanți la conferința de presă, dorința de a modifica Legea în grabă și de a reduce volumul încasărilor la bugetul de stat poate acționa doar spre binele importatorilor.

Prin intermediul acestei conferințe de presă, companiile participante, au tras un semnal de alarmă și au solicitat autorităților să își asume responsabilitatea, cel puțin, pentru viitorul mediului ambiant din țară și să păstreze cotele taxelor pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului până la introducerea mecanismelor eficiente ce vor permite sortarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.