Finanţe

​ BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

27 iulie, 2017

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.


Potrivit agenţiei INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 8%, la creditele overnight la nivelul de 11% şi la depozitele overnight la nivelul de 5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40%.

Decizia respectivă a fost luată în baza celor mai recente analize și evaluări macroeconomice, a noilor asumări aferente rundei curente de prognoză, precum și a necesității de a estima impactul acțiunii anterioare de politică monetară. În același timp, se conturează premise de temperare a activității economice, o diminuare a presiunilor inflaționiste pe termen mediu și se constată aprecierea reală a monedei naționale

Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmărește crearea condițiilor monetare reale capabile să readucă inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Conform prognozei actuale a BNM, a treia la număr de la începutul anului, rata anuală a inflației pentru anii 2017 și 2018 va înregistra 6,5% și, respectiv, 4,4%. Iniţial, BNM prognozaze pentru anul curent o rată a inflaţiei de 5,2%, iar la finele primului trimestru a majorat-o până la 6,8%, iar pentru 2018 – de la 4,9% la 5,1%.

BNM promite că va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 august.

După cum a informat anterior INFOTAG, BNM a menţinut rata de bază la nivelul de 9% din octombrie 2016, după ce a diminuat-o de două ori cu 0,5 p.p. – mai întâi de la 10% la 9,5%, apoi de la 9,5% la 9% anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă este menținută la nivelul actual de 14% de mai mult timp. În schimb, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă a fost majorată de două ori, mai întâi de la 35% la 37%, apoi la 40%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.27 16:33 Kirill
    Roata de baza la nivelul 8 procente este mare, macar 7,5 procente.
  2. 2017.07.27 16:39 Galina
    Acum deja toti sunt sigur ca inflatia in 2017 sa fie nu maimare ca 6,5 la sute, ce este foarte bine.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.