Finanţe

PAS: ACORDAREA CETĂȚENIEI INVESTITORILOR STRĂINI PUNE ÎN PERICOL SECURITATEA STATULUI ȘI SIGURANȚA CETĂȚENILOR

18 august, 2017

„Legea cetățeniei „prin investiție” pune în pericol securitatea statului și siguranța cetățenilor”, consideră Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Potrivit agenției INFOTAG, președinte al PAS Youth, Dan Perciun, a menționat în cadrul unei conferințe că „nu doar societatea civilă este îngrijorată de o astfel de oportunitate, în special, acordarea cetățeniei moldovenești pentru persoanele cu o reputație dubioasă, dar și Centrul Național Anticorupție (CNA)”.

„Concluziile CNA sunt următoarele: legea reprezintă o amenințare pentru economia țării, aceasta va permite legalizarea „banilor murdari” în țară, care ulterior pot fi folosiți pentru finanțarea terorismului. CNA declară în mod direct că legea pune în pericol securitatea națională”, a spus Dan Perciun.

Potrivit lui, „legea a fost elaborată în interesele oamenilor de afaceri străini cu o reputație dubioasă”.

„Vor profita de avantajele legii, investitorii din Rusia, Turkmenistan, țările din Africa, Asia, America de Sud, ci nu din țările europene dezvoltate. Un alt grup interesat vor fi persoanele implicate în „furtul secolului”, care trebuie să retragă din umbră miliardul furat din băncile moldovenești. Verificarea incoruptibilității va fi efectuată de structurile de stat, în care nu are nimeni încredere”, consideră Perciun.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a menționat că inițiativa în acest sens a fost aprobată de Parlament în aceeași zi cu legea privind "liberalizarea capitalului", care a provocat controverse în societate și care, de asemenea, nu a fost acceptată de către CNA.

„Autorul ambelor proiecte este președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, ceea ce provoacă suspiciuni”, a spus el.

Juristul Sergiu Litvinenco a spus că „exemple similare de obținere a cetățeniei există și în alte țări, cum ar fi Serbia”.

„Dar în această țară pentru verificarea integrității este necesar de a achita statului 7,5 mii de euro, de asemenea, este necesar de a prezenta un plan de afaceri Ministerului Economiei privind activitatea desfășurată și de a oferi locuri de muncă cel puțin pentru patru cetățeni sârbi. În legea moldovenească, toate acestea nu sunt prevăzute”, a spus el.

INFOTAG precizează: Amendamentele la legea cu privire la cetățenie, care permit străinilor să obțină cetățenie în schimbul unor investiții, au fost aprobate la 16 decembrie 2016, dar au intrat în vigoare la 27 iunie 2017. Potrivit amendamentelor investitorul trebuie să aloce cel puțin 100 mii euro în Fondul investițiilor publice, sau să investească 250 mii euro în decurs de cinci ani în una dintre industriile strategice identificate de Guvern. Potrivit legii nu mai mult de cinci mii de persoane vor putea obține cetățenie. Într-adevăr, legea va funcționa numai după ce Guvernul va decide asupra fiecărei etape a funcționării mecanismului de obținere a cetățeniei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.18 12:25 Violeta
    Aici PAS face un pas corect si drept...
  2. 2017.08.18 12:30 David
    PAS are dreptatea de 100 de procente.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.