Finanţe

DE SUBVENŢII POT BENEFICIA DOAR PRODUCĂTORII AGRICOLI CARE CORESPUND ANUMITOR CRITERII

25 august, 2017

De subvenţii pot beneficia doar producătorii agricoli ale căror investiţii corespund criteriilor stabilite de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, aceasta prevede ordinul conducerii ministrului, publicat vineri în „Monitorul oficial”. Potrivit documentului, există 10 criterii: valoarea investiției; perioada de recuperare a investiţiilor; conformitatea obiectului agricole cu tehnologiile moderne; gradul de recuperare; raportul dintre fondurile proprii și fondurile împrumutate; contribuția la creșterea exporturilor; numărul de locuri de muncă suplimentare deschise datorită investiției; absența datoriilor la bugetele de toate nivelurile; amplasarea proiectului; implicarea tinerilor agricultori și / sau femeilor-agricultori în agricultură.

Finanţarea se va acorda în baza punctajului acumulat la toate criteriile. Pentru fiecare criteriu pot fi acordate de la 1 până la 10 punte (în ultimul criteriu se acordă doar 5 puncte), iar de evaluare se va ocupa un comitet special, constituit de Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură.

Cele mai multe puncte pot fi obţinute dacă recuperarea investiţiilor, conform planului de afaceri, nu depăşeşte un an; suma mijloacelor investite depăşeşte 3 mil. lei; solicitantul deţine un certificat al standardelor internaţionale HACCP, GlobalGap, GMP sau ISO; absolut toate investiţiile sunt făcute din mijloacele proprii ale solicitantului; peste jumătate din vânzări revin exporturilor; au fost create mai mult de 10 locuri de muncă; banii sunt investiţi în întreprindere, amplasarea în mediul rural, investiţiile sunt realizate de tineri agricultori sau femei-agricultori.

Solicitantul poate obţine un punctaj maxim de 95 de puncte, cu condiţia că a respectat toate cerinţele. Cererile pentru acordarea subvenţiilor care vor obţine mai puţin de 50 de puncte vor fi considerate drept inacceptabile şi vor fi respinse de Agenţie, conform procedurii stabilite.

Campania de primire a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor se va încheia pe 31 octombrie.

După cum a informat anterior INFOTAG, în acest an, bugetul Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural constituie 900 mil. lei, dintre care 231 mil. lei au fost acordate în cadrul programului Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală ENPARD Moldova. Însă 335 mil. lei din Fond au fost deja acordate pentru achitarea datoriilor faţă de producătorii agricoli pentru anul 2016.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.26 14:28 Dumitru
    900 000 000 de lei pentru fermieri asta este foarte si foarte putin!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.