Finanţe

PIAŢA VALUTARĂ ESTE ÎN AŞTEPTAREA „UNEI MÂINI DE AJUTOR” DIN PARTEA BĂNCII NAŢIONALE

29 august, 2017

Piaţa valutară este în aşteptarea „unei mâini de ajutor” din partea Băncii Naţionale prin procurări active de valută.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că „piaţa este inundată la propriu de valută – de dolari şi euro”.

„Băncile sunt pline de valută, oferta de dolari şi euro în numerar continuă să crească, fapt demonstrat de ultimele evoluţii înainte de acalmia ofertei de valută în numerar, care începe, tradiţional, în septembrie. Acum procurările de valută din partea BNM sunt foarte necesare, pentru a nu admite aprecierea bruscă a cursului monedei naţionale”, a spus dealerul unei bănci.

În opinia participanţilor pieţei, regulatorul pieţei ar trebuie „să facă ultimul efort în august”, cumpărând excesul de valută de pe piaţă.

Comentând decizia Comitetul executiv al BNM, care a diminuat cu 0,5% rata de bază, participanţii profesionişti ai pieţei menţionează, în primul rând, încrederea BNM în prognozele sale pe termen scurt în privinţa inflaţiei.

„BNM a dat un semnal pieţei de capital, care arată că trebuie continuat procesul de diminuare a ratelor dobânzilor la resursele atrase, fapt ce va avea un impact pozitiv pe viitor şi asupra dobânzilor la credite, care, cu siguranţă, în timpul apropiat vor fi mai mici de 10% în monedă naţională”, a remarcat interlocutorul agenţiei.

Unii participanţi ai pieţei au atras atenţia la faptul că, prin menţinerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 40% şi a normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, BNM îşi arată îngrijorarea în privinţa lichidităţii curente extrem de înalte a băncilor, a cărei mărime medie în sistem constituie 55%.

„Probabil că din această cauză autoritatea de reglementare nu se implică în situaţia de pe piaţa valutară şi din acest motiv băncile cer „o mână de ajutor” din partea BNM în procurarea valutei. Însă prin procurarea unui volum mare de valută, BNM sporeşte masa monetară, care influenţează inflaţia, a cărei ţină de 5% plus-minus 1,5% este sarcina strategică a Băncii”, menţionează dealerii valutari.

INFOTAG precizează: Marţi, 29 august, BNM a stabilit un curs oficial al leului în raport cu dolarul american și euro de 17,8895 MDL:$1 și, respectiv, 21,3555 MDL:1 euro, apreciind nesemnificativ valuta naţională faţă de dolarul american.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.29 12:45 David
    BNM nu poate sa cumpara valuta pe piata - asta sa majoreaza inflatia.
  2. 2017.08.29 12:46 Efim
    Vad ca sunt cei cui nu sa place chind leu nostru este mai puternic. De ce?
  3. 2017.08.29 17:53 Violeta
    Asta inca nu este STABILITATEA financiara!
  4. 2017.08.29 17:56 Maria
    Cursu trebue sa fie unddeva la nivelul 19,50 MDL:$1? asa cum arata in prognoz ministerul economiei!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.