Finanţe

ROMÂNIA AR PUTEA ALOCA REPUBLICII MOLDOVA CEA DE-A TREIA TRANŞĂ DE ÎMPRUMUT

21 septembrie, 2017

România ar putea aloca Republicii Moldova cea de-a treia tranşă de împrumut pentru a oferi cetăţenilor ei un ajutor real. O declaraţie în acest sens a făcut Președintele României, Klaus Iohannis, la întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip în marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, care se desfăşoară la New York.

Surse din cadrul Guvernului au relatat pentru INFOTAG că preşedintele român l-a felicitat pe premier pentru că a reușit să conducă Guvernul într-un mod care ajută cetățenii Republicii Moldova.

„România poate să ajute practic Moldova, să-i ajute pe moldoveni. Este important să ajutăm Moldova instituțional: statul moldovenesc, cetățenii moldoveni, instituțiile moldovene, care au nevoie de reforme”, a subliniat Președintele României.

Pavel Filip a adus mulţumiri Guvernului României pentru asistenţa valoroasă acordată Republicii Moldova în implementarea reformelor şi în realizarea unor proiecte importante cu impact social, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană, precum și pentru sprijinul românesc la nivelul instituțiilor europene. Filip a remarcat în mod special alocarea celor două tranșe financiare, susținerea în reparația grădinițelor, acordarea microbuzelor școlare, precum şi cooperarea în domeniul energetic.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind problematica transnistreană și ultimele evoluții în procesul de negocieri. Premierul a solicitat sprijinul României în includerea pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU a unui punct cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, acordul dintre România şi Moldova privind alocarea unui credit în sumă de 150 mil. euro a fost semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015. Împrumutul este oferit pentru o perioadă de cinci ani cu o dobândă anuală de 1,5%. Moldova a primit prima tranşă în valoare de 60 mil. euro în august 2016, iar a doua tranşă de 50 mil. euro a fost debursată în februarie 2017.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.