Finanţe

INVESTITORII STRATEGICI ŞI CORPORATIVI NU VOR SĂ VINĂ ÎN MOLDOVA – PREŞEDINTELE IGOR DODON

02 octombrie, 2017

Investitorii strategici şi corporativi nu vor să vină în Moldova, recunoaşte Preşedintele Igor Dodon. Într-un interviu pentru agenţia INFOTAG, el a spus că pasivitatea investitorilor străini se atestă „din cauza guvernării, din cauza instabilităţii, din cauza scandalului cu furtul miliardului din bănci”.

„În vânzare sunt puse cote importante din sistemul bancar, la un preţ foarte mic. Cu toate acestea însă, investitori nu sunt, la fel cum nu există nici agiotaj în jurul cumpărării acestor active. Dar dacă în RM ar fi un climat normal de investiţii, atunci s-ar fi cumpărat imediat pachetul de 40% al celei mai mari bănci din ţară, care are o cotă, dacă nu mă înşel, de 30-35% din activele totale ale sistemului bancar, care a fost scos în vânzare la preţul de numai $25 mil., deşi acesta costă de cel puţin patru-cinci ori mai mult. Însă vedem că, chiar şi la un preţ atât de scăzut, niciun investitor nu vrea să vină”, a spus el.

Potrivit Preşedintelui, el a comunicat cu unele bănci ruseşti, încercând să le trezească interesul pentru a veni pe piaţa moldovenească.

„Erau investitori strategici şi corporativi. Dar oamenii nu vor să vină în Moldova. Din păcate, furtul de miliarde va rămâne o pată neagră pentru Moldova pentru mulţi ani înainte, ceea ce este foarte rău pentru ţară şi cetăţenii săi”, a spus Preşedintele.

Întrebat cât vor mai stat „suspendate” cele trei cele mai mari bănci din ţară, în care sunt vândute pachete mari de acţiuni, Preşedintele a spus: „Cred că acţionarilor acestor bănci le-ar fi interesant faptul ca pachetele de acţiuni să fie transformate în titluri de trezorerie, care în viitor pot fi anulate”.

Însă, în opinia sa, „pentru ţară acest lucru ar fi rău”.

„Este rău pentru că am vrea să vindem aceste pachete şi să obţinem banii în bugetul de stat. Cea mai mare parte din veniturile obţinute din vânzarea acţiunilor vor merge spre achitarea miliardului furat de la bănci. Este destul de real faptul că, la vânzarea acţiunilor, în buget ar putea apărea 1-2 miliarde de lei, ceea ce este foarte important pentru noi”, a spus Preşedintele.

Întrebat despre posibilitatea statului de a cumpăra aceste pachete, apoi să le vândă, Igor Dodon a spus: „Dacă aş fi avut majoritatea parlamentară şi guvernul, eu anume aşa aş face, ca un adevărat gospodar”.

„De ce să vinzi pentru 500 de milioane de lei active care costă de 7-8 ori mai mult? Da, bineînţeles, este mai bine să cumpărăm acum aceste pachete, să facem activele mai atractive şi apoi să le vindem de câteva ori mai scump. Acest lucru se poate face, dar acest guvern nu este capabil pentru aceasta. Şi dacă nu vând acţiunile până în anul viitor, dacă nu vor întreprinde vreo schemă, atunci după alegerile parlamentare din 2018 vom lua o decizie voită în această privinţă”, a spus Dodon.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.02 13:40 Ilie
    Dodon are 100 de procente dreptate...
  2. 2017.10.02 13:45 Petrea
    Nu este cel mai potrivit moment pentru vinzarea MAIB. Asta este una la mina, si acum dl oligarh incu nu stie daca vunzarea MAIB este hotarirea corecte pentru dinsu.
  3. 2017.10.02 13:49 Deliu
    De ce actionarii singuri nu vor sa cumpara acest pachet? Pretul este forte atractiv.
  4. 2017.10.02 13:51 Anton
    Dodon mog bi svoego druga - Grefa iz Sberbanca priglasiti na eti lacomie activi v Moldove, pocemu ne sdelaet, ili Cioclea ne razresit, vsem mojno, a Rossii - net!
  5. 2017.10.07 11:00 SErghei
    Esli Igori Dodon ne smog prig;asiti na eti lacomie cuschi svoego druga Grefa so Sberbanka Rosii, to deloa oceni plohie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.