Finanţe

LIDERII SISTEMULUI BANCAR AL MOLDOVEI SUNT MAIB, MOBIASBANCĂ ŞI MOLDINDCONBANK

13 octombrie, 2017

Liderii sistemului bancar al Moldovei sunt Moldova Agroindbank (MAIB), Mobiasbancă, Moldindconbank şi Victoriabank. La aceste concluzii au ajuns experţii Centrului analitic „Expert-Grup” în studiul său „Clasamentul performanţei bancare 2017”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Clasamentul are la bază o serie de indicatori care prezintă într-o manieră uniformă și cuprinzătoare situația privind gradul de adecvare a capitalului, nivelul de lichiditate, calitatea activelor, profitabilitatea și cota de piață pe cele mai importante segmente.

MAIB este lider incontestabil după volumul activelor, al depozitelor şi creditelor, însă deţine şi un nivel înalt de credite neperformante. După calitatea creditării lideri sunt EuroCreditBank, FinComBank şi ProCreditBank. Totodată, MAIB, Mobiasbancă, Molindconbank şi Victoriabank deţin cea mai înaltă lichiditate.

„Aceste bănci excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață, ceea ce denotă o acoperire semnificativă a cererii de servicii bancare existente. De asemenea, indicatorii privind capitalul și cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector, dar puțin peste limitele recomandate de literatura bancară, fapt ce poate genera la un anumit moment costuri de oportunitate. Totodată, o influență negativă asupra rezultatelor finale la MAIB Molindconbank și Victoriabank este generată de indicatorii ce caracterizează calitatea activelor, or volumul de credite neperformante este peste media înregistrată în sector, iar acest fapt poate rapid influența calitatea și rezultatele celorlalți indicatori. Totuși, aceste bănci activează în condiții ceva mai diferite decât celelalte, fiindu-le aplicate regimuri speciale de supraveghere, care presupun o reevaluare și clasificare mai strictă a activelor”, se arată în studiu.

Clasamentul este încheiat de Comerţbank, BCR şi Eximbank, care sunt afectate de „profitabilitatea redusă, politică investițională conservatoare și o pondere mare a creditelor neperformante”.

„Băncile mari sunt caracterizate de o profitabilitate înaltă în baza unui grad de îndatorare mult mai ridicat, în timp ce băncile mici continuă să dețină un volum consistent de capital propriu. Acest fapt determină în final profitabilitate, atât în termeni absoluți, cât și în termeni relativi față de alte bănci. Totodată, pentru o activitate cu adevărat eficientă și sustenabilă, orice bancă are nevoie și de un portofoliu de active calitativ, or profitul obținut se poate eroda rapid pe seama pierderilor generate de creditele compromise”, susţin experţii.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.13 19:03 Hariton
    Mobiasbanca si MAIB sunt cel mai bun...
  2. 2017.10.13 19:08 Xoria
    Ce santimpla daca MAIB sa cumpara BERD? El deja este actionar la Mobiasbanca si la Victoriabank?
  3. 2017.10.13 19:11 Marc
    Dupa vinzarea 41,09 de procente actiuni MAIB sa dezvolta inca mai rapid...
  4. 2017.10.14 12:30 Volf
    Este adavarat ca MAIB - cea mai buna si cea mai solida banca din Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.