Finanţe

DEPUTAT PCRM: BANII PENTRU O NOUĂ MAJORARE A PENSIILOR AU FOST GĂSIŢI DIN CONTUL ANULĂRII COMPENSAŢIILOR

20 octombrie, 2017

Banii pentru o nouă majorare a pensiilor pentru 65 mii de pensionaţi au fost găsiţi din contul anulării compensaţiilor peste 37,5 mii de cetăţeni. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, această declaraţie a fost făcută vineri de către deputatul Partidului Comuniştilor (PCRM), Elena Bodnarenco, în timpul dezbaterii proiectului de lege privind modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Potrivit ei, din proiectul de lege reiese că cheltuielile pentru acordarea ajutorului pentru anumite categorii de cetăţeni s-au micşorat cu 114,684 mil. lei după anularea indemnizaţiilor lunare (100 sau 180 lei) pentru 37,5 mii de pensionari.

„Trebuie să le spune cetăţenilor adevărul de unde au apărut aceşti bani pentru a doua etapă de majorare a salariilor, de la 1 noiembrie”, consideră ea.

Viceministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că indenizaţia lunară este o măsură temporară, până când pensia persoanei atinge pragul minim stabilit.

„Mai devreme sau mai târziu, ca urmare a indexării, cetățeanul își pierde dreptul de a primi compensaţii. Este necesară informarea corectă a cetățenilor, compensarea nu face parte din pensie și nu este supusă indexării”, a explicat ea.

Potrivit acesteia, sistemul de asigurări sociale se bazează pe plățile cetățenilor. De aceea, oamenii trebuie să fie motivați să contribuie la sistem și să se bucure de toate drepturile prevăzute de legislație.

După cum a informat anterior INFOTAG, Guvernul a aprobat majorarea pensiei pentru limita de vârstă pentru 58,4 mii cetățeni în medie cu 255 de lei (17,6%), iar pensia de dizabilizate pentru 6,4 mii – cu 274 de lei (28%). Majorarea a avut loc în cadrul celei de-a doua etape a valorificării pentru cetățenii care au atins vârsta de pensionare în perioada 2008-2011. Pentru a pune în aplicare hotărârea Guvernului, va fi necesară alocarea suplimentară a 33,6 mil.lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.20 16:37 David
    Zameceanie po sushestvu, ne v brovi, a vglaz!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.