Finanţe

AUTORITĂŢILE MOLDOVEI TERGIVERSEAZĂ INTENŢIONAT INVESTIGAREA FURTULUI MILIARDULUI – RAPORTUL EXPERŢILOR INDEPENDENŢI

30 octombrie, 2017

Autorităţile Moldovei tergiversează intenţionat investigarea furtului miliardului de la trei bănci din ţară. Această concluzie a experţilor Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele RM a fost prezentată luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele acesteia, Fiodor Ghelici.

Potrivit agenţiei INFOTAG, printre alte concluzii el a remarcat activitatea lentă a anchetatorilor de la instituţiile abilitate, care acţionează cu ascunderea dovezilor despre această fraudă financiară de rezonanţă.

„Ceea ce se întâmplă pe linia guvernului poate fi clar identificat drept sabotarea unei investigații obiective și imparțiale. Autoritățile ascund intenţionat informații din dosar, acoperă numele persoanelor și numele firmelor implicate în schema infracţională de scoatere a banilor din țară”, a spus activistul civic, subliniind că numai „schimbarea guvernării va permite să fie dezvăluit secretul și motivele care au dus la crima secolului”.

Ghelici a citat traducerea unui document – raportul experţilor FMI, conduşi de Harry Parker, care au studiat la sfârșitul anului 2013 situația de la Banca de Economii (BEM).

„Experții de la FMI au pregătit un raport pentru conducerea lor. Dar l-au trimis autorităților Republicii Moldova cu ștampila „secret”. În document erau înscrise numele persoanelor responsabile de situația din bancă și care ştiau de evoluția catastrofală a evenimentelor din cadrul acesteia. Printre ei se numără guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, adjunctul său, Emma Tăbîrţă, ministrul Finanțelor de atunci, Veaceslav Negruța, directorul Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, preşedintele comitetului de conducere al BEM, Cristina Burlacu, și administratorul BEM, Victor Bodiu. Străinii au avertizat asupra problemelor grave iminente, dar nu a existat nicio reacție la aceast”, a spus Ghelici.

În opinia sa, toate componenţele guvernului care erau în Moldova până la sfârșitul anului 2014 sunt criminale și trebuie să fie traşi la răspundere pentru acțiunile sau inacțiunile lor.

„Comisia a intrat în posesia unui alt document secret, datat în decembrie 2014. Acesta a fost expediat de angajaţii autorității responsabile către Cristina Burlacu și conține o listă de companii și sute de milioane de lei care pleacă în off-shore. Nu s-a întreprins nimic. Actualmente, din întregul grup de funcţionari a avut de suferit numai Emma Tăbîrţă, care a fost demisă”, a amintit Ghelici.

Potrivit lui, acum cetăţenii trebuie să plătească tot ce au furat escrocii ajunşi la guvernare şi politicienii care îi acoperă.

Economistul comisiei, Mihail Poisic, a vorbit pe scurt despre schema furtului miliardului.

„Se încearcă implicarea în această afacere a oamenilor de afaceri Veaceslav Platon, Ilan Şor şi a fostului premier Vlad Filat. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. Acţiona un grup de afacerişti care, într-o perioadă scurtă de timp, la sfârşitul lui noiembrie 2014, „au aruncat” coordonat prin intermediul a şase bănci mijloacele de la Banca Socială. Este vorba de circa 17,8 mlrd. lei. Banii au fost transferaţi de la Moldova Agroindbank, Victoriabank Moldindconbank, Banca Socială, BEM şi Unibank. Apoi a urmat hotărârea guvernului Iurie Leancă privind acordarea garanţiilor de stat în sumă de peste 9 mlrd. lei pentru lichiditatea celor trei bănci. Ulterior, printr-o hotărâre a guvernului condus de Chiril Gaburici, au mai fost acordate garanţii în sumă de 4,5 mlrd. lei. Apoi banii „luaţi” de la Banca Socială au fost împărţiţi sub formă de credite pentru cinci firme şi transferaţi în off-shore”, a spus el, menţionând că transferarea mijloacelor era urmărită personal de Drăguţanu şi Tăbîrţă.

„Au fost scoase 13,3 mlrd. lei. Ceilalţi bani au mers spre achitarea unor obligaţiuni în Moldova”, a spus Poisic, confirmând concluzia colegilor săi că „hotărârile guvernelor Leancă şi Gaburici şi managementul conducerii de atunci a BNM erau ilegale după natura lor”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.30 18:09 Serhio
    In afara de declaratii de gust prost ce inca mai face dl Ghelici?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.