Finanţe

BNM A REVIZUIT PROGNOZA INFLAŢIEI PENTRU ANUL 2018 DE LA 4,4% LA 4%

02 noiembrie, 2017

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a revizuit prognoza inflaţiei pentru anul 2018 de la 4,4% la 4%. Pentru anul 2017 autoritatea de reglementare îşi menţine prognoza indicelui preţurilor de consum la nivelul de 6,5%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că Banca anticipează diminuarea rapidă a inflaţiei în a doua jumătate a anului 2018,când valoarea acesteia va coborî sub ţinta de 5% plus-minus 1,5%.

Bancherul a atras atenţia la faptul că Moldova importă parţial inflaţia prin importul de produse petroliere și produse alimentare.

„Însă datorită aprecierii monedei naționale în 2017, am reușit să nivelăm inflația importată. Leul moldovenesc se apreciază din contul creșterii exporturilor, precum și din creșterea volumului de bani expediaţi de migranții muncitori. În fiecare lună, în țară ajung peste $100 mil., fiind cel mai înalt indicator din ultimii trei ani”, a spus Cioclea.

Potrivit lui, în 2017, oferta de valută pe piața internă este cu 20% mai mare decât cererea pentru aceasta, fapt ce a permis BNM să-şi completeze rezervele cu aproape $400 mil. datorită achizițiilor de valută, în timp ce în anul 2016 Banca a cumpărat piață $405 mil.

„Rezervele valutare constituie aproape $2,7 mlrd., ceea ce este mai mult decât volumul anterior crizei bancare din 2014-2015, dar puțin mai mic decât maximul istoric, care a ajuns la $2,8 mlrd. înainte de criză”, a spus el.

Referindu-se la situația din sectorul bancar, guvernatorul BNM a calificat-o drept „stabilă”.

„Băncile operează cu profit, fapt ce le va permite în orice moment, în caz de necesitate, să-şi sporească capitalizarea. Acum, indicele suficienţei capitalului în sistemul bancar este de 30%, în timp ce norma este de 16%. Băncile dispune de o lichiditate excesivă, care depășeşte 53%, norma fiind de 20%. Dar, pe viitor, ne așteptăm la o creștere a creditării, cu ajutorul căreia va începe să scadă lichiditatea curentă, iar acest lucru nu va afecta indicele creditelor neperformante”, a spus Cioclea.

Potrivit lui, actualmente, indicele creditelor neperformante în sistemul bancar este de 17,4%.

„Dar acesta este indicatorul creditelor vechi cu care băncile lucrează acum intens”, a remarcat guvernatorul BNM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.02 17:47 Marin
    Cu asa politica BNM noi raminem cu trei-patru banci in Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.