Finanţe

PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN PRIMA LECTURĂ POLITICA BUGETAR-FISCALĂ PENTRU ANUL 2018

03 noiembrie, 2017

Parlamentul a adoptat în prima lectură politica bugetar-fiscală pentru anul 2018 cu voturile majorităţii deputaţilor prezenţi joi la şedinţa Legislativului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că politica fiscală pentru anul viitor include o primă etapă a armonizării legislaţiei fiscale cu cea europeană, inclusiv armonizarea noţiunilor, precum şi a accizelor şi impozitelor fiscale.

Potrivit documentului, politica fiscală prevede o metodologie simplificată de calculare a uzurii mijloacelor fixe. Producătorii de lapte vor avea dreptul la restituirea TVA. Cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, tutun și alcool. Pentru prima dată va fi instituită o nouă formulă de calcul a impozitului pe avere, și anume asupra autovehiculelor a căror valoare este mai mare de 1,5 milioane de lei.

Mărimea scutirilor personale din venitul impozabil pentru persoanele fizice va fi majorată cu 6%. Astfel, fiecare persoană fizică va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11,280 mii lei pe an, comparativ cu 10,620 mii în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 2 340 de lei la 2 520 lei anual. Suma scutirii personale pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acțiunile de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan va constitui 16,8 mii lei anual față de 15,840 lei.

Alte modificări de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele de frontieră ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară. Potrivit proiectului de lege, această măsură va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.