Finanţe

REPUTAŢIA FMI A OFERIT CREDIT DE ÎNCREDERE MOLDOVEI – PREMIERUL PAVEL FILIP

07 noiembrie, 2017

Programul RM cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în valoare de $180 mil. este „un certificat de încredere pentru Moldova”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip marţi, în cadrul unui briefing comun împreună cu șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson.

Potrivit agenţiei INFOTAG, premierul a spus că „reputația FMI a făcut ca programul RM cu Fondul să reprezinte mai mult decât un împrumut financiar, a făcut să fie un certificat de încredere pentru Moldova”.

Misiunea FMI se află în Moldova din 25 octombrie pentru cea de-a doua evaluare a Programului de cooperare cu Guvernul. Programul a fost semnat exact cu un an în urmă, la 7 noiembrie 2016.

„Pentru Guvern este foarte important să aibă o opinie independentă și competentă asupra eforturilor depuse în procesul de reformă”, a remarcat Filip.

El a spus că, graţie Programului cu FMI, Moldova a intrat într-o etapă macroeconomică şi financiară stabilă.

„Creşterea economiei pe termen mediu este prognozată la nivelul de 3,5-4%. Creşterea bugetelor în 2017 şi indicii de creştere pentru 2018 ne permit să majorăm investiţiile capitale ale statului în economie”, a menţionat premierul.

El a precizat că există un şir de probleme în cadrul implementării reformelor coordonate cu FMI. Acestea se referă la managementul calitativ al băncilor, funcţionarea depozitarului central, transparenţa acţionarilor în băncile din Moldova, dezvoltarea organizațiilor financiare nebancare, precum și investigarea furtului miliardului de la bănci.

„Sunt sigur că Guvernul va îndeplini în mod corespunzător toate condițiile Programului cu FMI”, a spus el.

Ben Kelmanson a spus că misiunea va pregăti un raport privind evaluarea implementării programului, care va fi prezentat Consiliului de directori al FMI în decembrie 2017.

Șeful misiunii a recunoscut că Guvernul a reușit să stabilizeze situația macroeconomică, să desfăşoare o politică bugetar-fiscală echilibrată, să încetinească creșterea inflației, fapt ce a creat premise pentru dezvoltarea economiei.

„Ne așteptăm la o creștere a PIB-ului republicii de 4% în 2017”, a spus Kelmanson, felicitându-l pe premier pentru rezultatele obținute în cadrul implementării Programului cu FMI.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.