Finanţe

ANRE A MAJORAT PREŢURILE LA BENZINĂ ŞI LA MOTORINĂ

15 noiembrie, 2017

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat marţi plafonul preţului la carburanţi – cu 0,66 lei la benzină şi cu 0,52 lei per litru la motorină.

Potrivit agenţiei INFOTAG, preţurile maxime la benzina Premium-95 au fost majorate până la 17,79 lei per litru, iar la motorină – până la 15,78 lei. Aceste preţuri vor fi valabile în următoarele două săptămâni, până la 28 noiembrie.

Specialiştii ANRE afirmă că preţurile sunt calculate conform noii metodologii de formare a preţurilor la carburanţi în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină şi motorină. De asemenea, în calcul sunt luate costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Noile preţuri vor intra în vigoare miercuri, 15 noiembrie. Operatorii nu sunt în drept să comercializeze cu ridicata carburanţi la un preţ care depăşeşte plafonul stabilit de ANRE. În cazul depăşirii plafonului ANRE, participanţii pieţei riscă sancţiuni, până la retragerea licenţei.

INFOTAG precizează: Noua regulă de formare a preţurilor la carburanţi este valabilă din 1 iunie 2016. De atunci ANRE la fiecare două săptămâni recalculează preţurile conform cotaţiilor pe pieţele mondiale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.