Finanţe

GUVERNUL MOLDOVEI A APROBAT SEMNAREA ACORDULUI PRIVIND ASISTENŢA MACROFINANCIARĂ DIN PARTEA UE

16 noiembrie, 2017

Guvernul Moldovei a aprobat semnarea Acordului privind asistenţa macrofinanciară din partea UE. Potrivit agenţiei INFOTAG, documentul va fi semnat de ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Asistenţa macrofinanciară pentru Moldova acordată de către UE reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 mil. euro, dintre care 60 mil. euro urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 mil. euro sub formă de grant. Memorandumul de înţelegere a fost aprobat la 13 noiembrie 2017 în cadrul Comitetului Statelor Membre UE. Suma propusă este justificată pe baza unei evaluări actualizate a nevoilor de finanţare externă ale ţării.

Potrivit Memorandumului, rezultatele scontate în urma implementării programului de asistenţă macrofinanciară în Republica Moldova sunt următoarele:

- depăşirea şocului economic cauzat de o deteriorare a poziţiei bugetare şi a poziţiei situaţiei balanţei de plăţi, ca urmare a unei fraude bancare majore în noiembrie 2014, precum şi exporturile şi transferurile de fonduri reduse cauzate de recesiune la unii dintre partenerii comerciali regionali cheie ai Moldovei;

- promovarea stabilităţii macroeconomice şi a reformelor structurale în ţară;

- contribuţia la eficienţa globală a pachetului de sprijin financiar ,furnizat de comunitatea internaţională a donatorilor;

- consolidarea angajamentul Guvernului în favoarea reformei şi aspiraţiile sale către o relaţie mai apropiată cu UE;

- îmbunătăţirea gestionării finanţelor publice.

Împrumutul de 60 mil. euro va fi debursat în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Creditul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care va face împrumuturi Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

După cum a informat anterior INFOTAG, negocierile privind obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene au continuat pe tot parcursul anului. Comisia Europeană, comisiile Parlamentului European şi Parlamentul European au discutat de mai multe ori această problemă. Prima tranşă a asistenţei urma să fie debursată până la sfârşitul anului 2017. Însă Parlamentul European a amânat adoptarea acestei decizii în legătură cu faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi OSCE. După noile negocieri, s-a decis că asistenţa macrofinanciară va fi totuşi acordată Moldovei, dar nu va debursată deja în 2018.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.16 16:17 Anastasia
    In 2018 Moldova sa fie plina de bani...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.