Finanţe

GUVERNUL A RESPINS UN ŞIR DE INIŢIATIVE ALE PREȘEDINTELUI IGOR DODON

17 noiembrie, 2017

Guvernul a respins un şir de iniţiative ale Președintelui Igor Dodon, considerând că acestea vor duce la „creșterea semnificativă a deficitului bugetar, iar măsurile compensatorii nu vor asigura venituri esenţiale pentru acoperirea pierderilor bugetare rezultate”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la ediţia de vineri a „Monitorului Oficial”, în avizul la proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative se menţionează că este vorba de introducerea taxei zero la impozitul pe venit al persoanelor juridice pentru profitul reinvestit.

Guvernul consideră că această măsură va duce la reducerea semnificativă a veniturilor bugetare, cu aproape 1,6 mlrd. lei. Executivul aminteşte că Moldova are una dintre cele mai scăzute cote de impozitare în regiune, de 12%, după Bulgaria (10%). În România aceasta este de 16%, în Ucraina - 18%, în Slovenia - 19%, în Rusia - 20%.

De asemenea, Cabinetul nu a sprijinit inițiativa de a introduce o rată de impozitare de 36% asupra veniturilor obţinute din diferența de curs valutar pentru băncile comerciale, considerând că aceasta este „discriminatorie și restrictivă”.

În ceea ce privește inițiativele privind impozitarea veniturilor obţinute din valori mobiliare de stat, Guvernul consideră că acest lucru va duce la o creștere a ratelor dobânzilor la aceste instrumente financiare în mărimea impozitului aplicat și, în consecință, va duce la creșterea cheltuielilor bugetare pentru deservirea datoriei publice interne.

„Nu trebuie să uităm că ratele dobânzilor la VMS sunt un etalon (benchmark) pentru diferite autorități guvernamentale centrale și locale sau pentru subiecţii de importanță publică în luarea deciziilor privind încheierea contractelor de credit, plasarea mijloacelor în depozite, emiterea hârtiilor de valoar ş.a.”, se spune în hotărâre

Autorii nu au susținut nici propunerea de a majora scutirea personală de la 10 620 lei pe an la mărimea sumei anuale a minimului de existență calculat pentru anul precedent, deoarece aceasta va duce la un deficit al trezoreriei statului de cel puțin 700 mil. lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.17 17:51 Nina
    Era asteptat ca anume asa si sa fie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.