Finanţe

BNM A APROBAT TRANZACȚIA PRIN CARE BANCA TRANSILVANIA ȘI BERD VOR ACHIZIȚIONA 100% DIN CAPITALUL VICTORIABANK

20 noiembrie, 2017

Banca Națională a Moldovei (BNM) a eliberat Băncii Transilvania din România permisiunea pentru achiziționarea, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a pachetului de acțiuni ce reprezintă 100% în capitalul social al Victoriabank. Informaţia a fost confirmată pentru agenţia INFOTAG de surse din cadrul BNM.

În prezent BERD deţine un pachet de 27,5% din acţiunile Victoriabank, fiind şi cel mai mare acţionar la banca românească.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, președintele Consiliului de administrație al Victoriabank, Victor Ţurcan, care este fondatorul primei bănci private din Moldova și primul său președinte şi care deține 10,45% din capitalul social al băncii, a declarat că, după intrarea BT în capitalul Victoriabank, acționarii pot aștepta deja oferta de licitaţie pentru cumpărarea acțiunilor.

„Potrivit legislației moldovenești, achiziționând pachetul majoritar de acțiuni (iar BT, achiziționând cele 39,2% ale companie „Insidown”, înregistrată în Cipru, vor avea împreună cu BERD mai mult de 50% din acțiuni), acţionarul trebuie să anunțe o licitație pentru achiziționarea celorlalte acțiuni la prețul oferit de el”, a spus el.

Conform procedurii de organizare a ofertei de achiziționare a acțiunilor, aceasta trebuie să fie valabilă timp de 40-60 de zile. Prin urmare, tranzacția de cumpărare a celor 100% acțiuni poate fi încheiată aproximativ la sfârșitul lunii ianuarie 2018.

INFOTAG precizează: La începutul anului 2017, Victoriabanka obţinut un profit de 238 mil. lei. Banca deţine active în valoare de 13,6 mlrd. lei şi un capital de 2,5 mlrd. lei, situându-se pe poziţia a treia printre cele 11 bănci din Moldova. Afară de BERD şi Victor Ţurcan, un alt acţionar mare al băncii este Galina Proidisvet, care a activat mulţi ani în calitate de vicepreşedinte şi care, împreună cu rudele, deţine circa 15% din acţiuni.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.20 11:43 Eva
    La sfirsit BNM sa face ceva concret...
  2. 2017.11.20 11:45 Ozea
    Cu asa investitor strategic Victoriaban adavarat sa fie prima banca in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.