Finanţe

BNM SPRIJINĂ CAMPANIA DE INFORMARE A ACŢIONARILOR BĂNCILOR ŞI COMPANIILOR DE ASIGURĂRI

15 ianuarie, 2018

Banca Naţională a Moldovei (BNM) sprijină campania de informare publică a acţionarilor băncilor şi companiilor de asigurări, iniţiată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Surse din cadrul CNPF au relatat pentru INFOTAG că această campanie de informare publică are drept scop „verificarea și confirmarea integrității înscrierilor din registrele deținătorilor de valori mobiliare asupra acțiunilor deținute”.

Comisia îndeamnă acționarilor să colaboreze cu instituțiile responsabile (CNPF, deținătorii de registre, banca, compania de asigurări) pentru clarificarea și întreprinderea măsurilor necesare.

Campania intitulată „Fii activ!” se va încheia pe 23 februarie. Aceasta se desfăşoară cu genericul „Nu lăsa pe alţii să decidă soarta acţiunilor tale!”.

Datele veridice despre acționari sunt necesare pentru a reforma infrastructura pieței de capital și pentru a crea Depozitarul central unic al valorilor mobiliare din subordinea BNM.

Potrivit reprezentantului CNPF, Vladimir Rusnac, actualmente, aproximativ jumătate dintre acționarii băncilor și companiilor de asigurări nu participă la adunările lor generale. Acest lucru este cauzat de diferite motive, inclusiv datele de identificare învechite, migrația. Majoritatea acționarilor inactivi se află în companiile mari, cum ar fi Moldova Agroindbank, Moldindconbank, ASITO.

În total, în Republica Moldova funcționează 11 bănci comerciale și 16 companii de asigurări. Acestea trebuie să își informeze acționarii despre verificarea și confirmarea datelor din registru.

În cadrul campaniei, CNPF speră să elimine inexactitățile din registrul acționarilor și să minimizeze numărul de deținători inactivi ai valorilor mobiliare.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.15 18:40 Petrica
    Asa verificarea este corecta, demult trebue sa fie facuta asa ceva...
  2. 2018.01.15 18:44 Diego
    BNM are dreptate, la ASITO mai mult ca 20 de procente actionarilor sunt de peste hotare.Ei nu au nici o legatura cu compania.
  3. 2018.01.15 18:47 Anghelina
    De ce BNM spune despre companii proprietarul charoea a fost dl Veaceslav Platon?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.