Finanţe

ANRE AR TREBUI SĂ REVIZUIASCĂ TARIFELE LA GAZE – IDIS VIITORUL

16 ianuarie, 2018

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar trebui să revizuiască de urgență tarifele la gaze, susţine expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare Economică și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că, „în pofida scăderii practic dublu a preţurilor mondiale la resursele energetice, cetăţenii Moldovei nu au simţit nicio variaţie în tarifele achitate”.

În opinia sa, „unul dintre factorii care influenţează asupra tarifului înalt este instabilitatea monedei naţionale, care s-a depreciat de la 13 lei pentru un dolar în anul 2014 până la 20 lei în anul 2016. Însă pe parcursul anului 2017 leu s-a apreciat stabil, astfel că principalul motiv pentru tariful majorat reprezintă acţiunile necompetente ale ANRE”.

„Ultima dată, Agenţia a stabilit preţul la gaz în ianuarie 2016 după cursul de 21 lei pentru un dolar, fapt ce a dus la devieri esenţiale între preţul real şi cel aprobat la resursele energetice pentru consumatorul final”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, „o asemenea diferenţă în 2017 a constituit 17% sau 490 lei. De aceea, ANRE este obligată să revizuiască şi să aprobe un nou tarif pentru gaze, care să corespundă situaţiei economice actuale din lume şi din Moldova”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.