Finanţe

BNM MENŢINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

02 martie, 2018

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40%.

Comitetul executiv a evaluat valabilitatea prognozei aprobate la sfârșitul lunii ianuarie, precum și riscurile pentru prognoza ce derivă din indicatorii macroeconomici interni și externi înregistrați pe parcursul ultimelor şase săptămâni.

Condițiile monetare rămân neschimbate și în contextul lagului de propagare a efectelor deciziilor de politică monetară asupra inflației. Banca Națională confirmă persistența presiunilor dezinflaționiste pe parcursul anului 2018 cu o schimbare a tendinței date în anul viitor.

BNM susţine că deciziile de politică monetară din a doua jumătate a anului trecut se vor propaga printr-un impuls pozitiv asupra activității de creditare, care, în combinație cu cel fiscal din anul curent și o dinamică ascendentă a remiterilor, vor asigura o creștere economică în jur de 3.5 %.

Riscurile abaterii de la prognoză pot deriva din prețurile reglementate, condițiile meteorologice nefavorabile pentru sectorul agricol și evoluția prețurilor internaționale la produsele alimentare și resursele energetice.

Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 aprilie.

INFOTAG precizează: La începutul anului 2017, rata de bază constituia 9%, rata la creditele overnight era de 12%, iar la depozitele overnight – de 6%. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă constituia 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă era de 35%. Pe parcursul anului trecut, rata de bază a fost diminuată de patru ori.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.02 13:45 Lidia
    6,5 de procente este bine pentru business...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.