Finanţe

O MISIUNE A FMI SE VA AFLA ÎN MOLDOVA ÎN PERIOADA 15-27 MARTIE PENTRU CEA DE-A TREIA EVALUARE A PROGRAMULUI

14 martie, 2018

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Potrivit unui comunicat al Biroului FMI din Moldova, citat de INFOTAG, misiunea va analiza evoluțiile din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

A doua evaluare a programului a fost realizată în toamna anului trecut, Atunci, misiunea FMI a remarcat că „Moldova continuă să înregistreze progrese importante în consolidarea stabilității macroeconomice și financiare”. Acest lucru este susținut de „implementarea continuă a programului axat pe redresarea decisivă a sectorului bancar, îmbunătățirea guvernării și climatului de afaceri și atragerea investițiilor străine și interne”. Directorii executivi ai FMI au remarcat că „stabilitatea financiară a fost menținută”, iar „curățarea fermă a sectorului bancar, împreună cu reformele ample, sunt vitale pentru o creștere mai rapidă și reducere a sărăciei”.

Ca urmare, Consiliul Executiv al FMI a aprobat o nouă tranșă în sumă de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere ($22,2 mil.) din creditul de $187 mil. pentru Republica Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa $187 mil. și cu cca ¾ din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 57,4 milioane de DST (circa $83 mil.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (1,8%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.14 18:31 Filaret
    Sa vedem ce note primeste Filip cu echipa lui?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.