Finanţe

PREMIERUL PAVEL FILIP A INFORMAT MISIUNEA FMI DESPRE REALIZĂRILE GUVERNULUI

16 martie, 2018

Guvernul este determinat să ducă la bun sfârșit implementarea agendei de reforme, în pofida faptului că Republica Moldova se află într-un an electoral. O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip joi, în cadrul unei întrevederi cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Moldova pentru cel de-al treilea program de evaluare.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, el a menţionat că, de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum cinci luni, au fost înregistrate evoluții pozitive pe mai multe dimensiuni. O dovadă în acest sens sunt indicii macroeconomici: în nouă luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. De asemenea, a fost înregistrat un nou acționar la Victoriabank și un potențial investitor la Moldova-Agroindbank. A fost identificat investitorul și pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, fapt ce contribuie la sporirea securității energetice a țării.

„Toate aceste lucruri nu erau posibile dacă Republica Moldova nu avea un program cu FMI. Existența unor condiționalități ne-a ajutat să ne mișcăm înainte cu implementarea reformelor”, a spus Pavel Filip, care a subliniat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează să fie aprobată și legea bugetului pentru anul viitor.

Potrivit comunicatului, Ben Kelmanson a salutat evoluțiile pozitive înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de livrare a rezultatelor.

Oficialul FMI s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea - aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice. De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic.

După cum a informat anterior INFOTAG, programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa $187 mil. și cu cca ¾ din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 57,4 milioane de DST (circa $83 mil.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (1,8%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.16 18:29 Stas
    Acuma dl Filip are ce de spus - are fapte si dovezi ca progres este.
  2. 2018.03.17 15:38 Grigore
    Acum dl Filip si echipa lui-Plahotniuc este pregatita pentru dialog cu FMI.
  3. 2018.03.17 15:47 Simion
    Guvernu este pregatitt pentru dialog cu FMI, anume dl Cioclea si dl Armasu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.