Finanţe

SERVICIUL FISCAL AL MOLDOVEI A LANSAT O CAMPANIE DE LUPTĂ CU „SALARIUL ÎN PLIC”.

19 martie, 2018

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Moldovei a lansat luni o campanie ample de popularizare, informare, prevenire şi combatere a fenomenului muncii la negru cu genericul „Refuză salariul în plic – cere să îţi fie respectate drepturile!”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre campanie a vorbit Nicoleta Nemerenco, şefă de direcţie în cadrul SFS.

Potrivit ei, în cadrul campaniei, angajaţii Serviciului Fiscal de Stat vor demara controale fiscale la un eşantion reprezentativ de contribuabili din toate domeniile de activitate economică ale țării. Controalele vor fi efectuate în două etape: prima va dura 90 de zile şi în cadrul acestora vor fi verificaţi un număr mic de agenţi economici, iar a doua etapă va începe imediat după prima şi va atinge un număr mare de întreprinderi.

„Îndemnăm agenții economici ca în aceste 90 de zile să-şi aducă de bună voie rapoartele și declarațiile privind plata salariilor în conformitate cu legea, astfel încât să nu ajungă în lista celei de-a doua etape a controalelor și să evite sancţiunile”, a spus ea.

Nemerenco a menționat că pentru încălcarea legislației fiscale sunt prevăzute „sancțiuni severe”, în afară de achitarea cotei fiscale neplătite.

„Pentru fiecare angajat care munceşte neoficial la întreprindere se va achita o amendă de 210-300 u.c. (10,5-15 mii lei sau $635-907). Dacă în rapoarte salariul angajaţilor nu este indicat complet, atunci agentul economic ar putea fi amendat cu 1-1,5 mii u.c. (50-75 mii lei sau $3-4,5 mii)”, a spus ea.

Potrivit ei, în scopul unei sensibilizări eficiente a societății, SFS, cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii, a lansat câteva spoturi informative audio și video și va repartiza 10 mii de pliante pe întreg teritoriul țării. Campania are drept scop iradierea cazurilor de achitare a salariului în plic și a muncii la negru, dar și să apere contribuabilii onești și să creeze condiții egale pentru mediul de afaceri din Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.19 15:43 Svetlana
    Businessman acum sunt mai saraci si ei deja nu dav salarii in plic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.