Finanţe

ÎN MOLDOVA ESTE LANSAT PROGRAMUL DE STAT "PRIMA CASĂ"

22 martie, 2018

Pe 26 martie, în Moldova se lansează programul de stat "Prima casă". La prima etapă, la realizarea programului s-au alăturat trei bănci: Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldindconbank, care au încheiat acorduri cu Ministerul Finanţelor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unui briefing, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că de suportul statului în acest program pot putea beneficia persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care muncesc în ţară, având un salariu oficial.

"În prezent, noi am încheiat acorduri cu trei bănci, însă în timpul apropiat la proiect vor adera şi alte două instituţii financiare care vor obţine garanţii din partea statului pentru creditarea familiilor tinere ca acestea să-şi procure prima casă, achitând în avans doar 10% din valoarea ei", a spus ministrul.

Potrivit calculelor ministerului, în bugetul de stat pentru anul curent este prevăzut un fond de garantare ce acoperă aproximativ 5% din creditele ipotecare, în cazul în care participanţii proiectului nu îndeplinesc condiţiile de creditare. Din experienţa altor ţări, de exemplu, a României, unde acest program se realizează cu succes, acest indice este de 2%.

Întrebat de jurnalişti ce avantaje au băncile din participarea la proiectul "Prima casă", preşedintele comitetului de conducere al Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a spus că această creditare este una comercială, de aceea dobânzile propuse vor acoperi cheltuielile băncilor.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Victoriabank, Bogdan Pleşuvescu, şi vicepreşedintele Moldindconbank, Victor Cibotaru, au salutat lansarea proiectului "Prima casă", exprimându-şi disponibilitatea de a fi parteneri ai statului în realizarea acestuia cu succes.

Bogdan Pleşuvescu a spus că grupul Banca Transilvania are experienţă în realizarea unui program similar în România. De aceea, banca va garanta susţinerea proiectului din partea Victoriabank, precum şi din partea grupului financiar român.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.