Finanţe

MOLDOVA AGROINDBANK SUSŢINE PROGRAMUL NAŢIONAL „PRIMA CASĂ”

22 martie, 2018

Potenţialii beneficiari de credite în cadrul Programului naţional „Prima Casă” sunt aşteptaţi la BC „Moldova Agroindbank” SA începând cu data de 26 martie.

Preşedintele Comitetului de Conducere al băncii, Serghei Cebotari, a specificat că programul, care este iniţiat şi susţinut de Guvern, este binevenit pentru Republica Moldova. „MAIB este pregătită să aloce o parte din capitalul băncii pentru a asigura o continuitate calitativă a acestui program,” a menţionat Cebotari în cadrul conferinţei de lansare a programului „Prima Casă”.

Proiectul are trei componente care oferă avantaje viitorilor potenţiali beneficiari, şi anume dobânda efectivă anuală, termenul creditului şi componenta gajului, a spus Serghei Cebotari. „Este foarte important că aportul beneficiarilor este de numai 10%, comparativ cu 25%-30%, de exemplu, pentru alte credite ipotecare, înafara acestui proiect. De asemenea, garanţia Guvernului va determina băncile să-şi revizuiască abordarea faţă de riscuri, va facilita accesul la aceste credite pentru persoane fizice şi va accelera procesul de acordare,” a menţionat bancherul.

„Realizarea proiectului depinde de noi, participanţii la acest proiect, şi sperăm că startul frumos de astăzi va avea o continuitate calitativă, fiind de real folos pentru tinerii din Republica Moldova,” a concluzionat Cebotari.

Ministrul Finanţelor Octavian Armaşu a specificat în timpul conferinţei că programul prevede facilitarea accesului tinerilor la resurse financiare pentru achiziţionarea unei locuinţe. Statul va garanta circa 50% din soldul creditului acordat. „În bugetul de stat sunt prevăzute 50 mln lei, care vin să acopere practic 5% din volumul maxim al creditelor care ar putea fi acordate în 2018”, asta în condiţiile în care în România, de exemplu, rata de default la astfel de credite este de aproximativ 2%, a specificat Octavian Armaşu.

Programul naţional „Prima Casă” este prevăzut pentru persoanele cu vârsta maximă de 45 ani, care nu dețin o locuință în proprietate și care nu au credite ipotecare. Plafonul maxim al prețului de achiziție a locuinței este de 1 mln lei, iar termenul creditului este de până la 25 de ani.

Reţeaua fizică a BC “Moldova Agroindbank” SA se extinde în toate raioanele Republicii Moldova şi include 66 sucursale şi 120 de agenţii. Angajații băncii sunt gata să ofere toate detaliile despre creditele acordate în cadrul Programului naţional „Prima Casă”.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.22 11:28 Anton
    MAIB are de unde sa crediteaza, este bine capitalizat!
  2. 2018.03.22 11:32 Zosim
    Agroindbank are structura, are capital si specialistii, asta da lui posibilitatea pentru creditarea mai masiva si mai efectiva, cred eu.
  3. 2018.03.22 11:35 Marcel
    Cine stie, cine din strainatatea intre in capital MAIB - BERD sau fonduri din SUA? Dl Filip a spus acei de la FMI ca intrabarea deja este rezolvata!
  4. 2018.03.22 12:10 Petrea
    Nu stiu daca bancile pot sa chistiga de la aecst proect, care 80 la sute este plin de populizm...Nu ctred ca asa bancher ca dl Cebotari nu intalege asta.
  5. 2018.03.24 12:30 Valeria
    V etom dele denighi ne glavnoe, vajno otobrati dostoinih i pravilinih jilitov, u kotorih esti dohodi. Cebotari eto znaet i umeet delati, cito on dokazal ne odin god delom i rezulitatami.
  6. 2018.03.24 12:34 Vlad
    MAIB este cea mai puternica banca din Moldova! Banca are aproape de trei milliarde profit, care actionarii a lasat pentru dezvoltarea bancii.
  7. 2018.04.05 15:24 Zdenec
    Nu stiu, cum banca poate sa prognozeza situatia, si sa stie ce sa fie peste 25 de ani cu Moldova si cu stapinii casei la care MAIB da acum credite.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.