Finanţe

BNM ŞI MINISTERUL FINANŢELOR AU OBŢINUT O SCĂDERE UIMITOARE A VALORII BANILOR PE PIAŢĂ

22 martie, 2018

Scăderea valorii banilor pe piaţa Moldovei este un efect al tandemului „Cioclea-Armaşu”, susţine revista financiar-economică „Profit”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un articol din ediţia din martie a revistei, valoarea resurselor financiare pe care le împrumută statul de pe piaţa internă a ajuns la un minim istoric.

„Acţiunile coordonate ale guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, şi ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, „au determinat” tendinţa valorii banilor să meargă în jos. Astfel, rata dobânzii la valorile mobiliare de stat (VMS) a coborât de la 27,5% la 4,8%”, notează revista.

Publicația atrage atenția asupra faptului că, odată cu scăderea valorii banilor pe piață, în ţară nu se mai vorbeşte despre „problema parazitării băncilor pe creditarea statului”.

În prezent, Ministerul Finanțelor poate plasa cu ușurință VMS, împrumutând resurse pe piața internă cu o dobândă de până la 5%, care este cu 1,5% mai mică decât rata anuală a inflației.

„Timp de aproape doi ani, tandemul „Cioclea-Armaşu” a reușit să facă în aşa fel, încât astăzi valoarea banilor pe piață are o singură cifră. Și acest lucru este valabil nu numai pentru rata dobânzii la VMS, depozitele persoanelor fizice și juridice în bănci, dar şi pentru creditele acordate sectorului real al economiei, precum și pentru creditarea de consuma a populației”, se menţionează în articol.

Publicația susţine că este „lăudabil” faptul că şefii celor două instituții de stat care influențează piața de capital „nu au încercat să afle care dintre ele este mai importantă și mai puternică, dar şi-au pus un scop și au lucrat la realizarea acestuia”.

„Obiectivul final al scăderii valorii banilor nu se reduce la micşorarea ratelor dobânzilor, deși acestea reprezintă un instrument financiar important, dar constă în a spori fluxul financiar în economie sub formă de investiții și împrumuturi, unde deocamdată nu se atestă vreun progres”, scrie publicaţia. (Mai multe detalii despre aceasta aflaţi pe site-ul revistei „Profit” – www.profit.md).

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.22 13:22 David
    Corect, banii sa eftinit tare...
  2. 2018.03.22 13:27 Oleg
    Pine chind dl Cioclea tine cuvintu - inflatia este in targhet si banii pot sa ei de la banci mai usor si mai usor.
  3. 2018.03.22 13:28 Elena
    De ce atunci nu creste PIB macar 7-8 procente? De aceia ca in economia nu sunt proecte globale.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.