Finanţe

„PARTIDUL NOSTRU” A ACŢIONAT ÎN JUDECATĂ BNM PENTRU REFUZUL DE A PUBLICA RAPORTUL KROLL PRIVIND FRAUDA BANCARĂ

22 martie, 2018

„Partidul Nostru” (PN) a acţionat în judecată Banca Naţională a Moldovei (BNM) pentru refuzul de a publica raportul agenţiei Kroll privind investigarea furtului miliardului din sistemul bancar în 2014.

Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către vicepreşedintele PL, Dumitru Ciubaşenco, care susţine că formaţiunea a decis să meargă „strict pe cale juridică”.

„La data de 12 februarie, am solicitat guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, să publice cel de-al doilea raport Kroll. Cererea conţinea o listă de întrebări către administrația BNM, inclusiv cine și ce fel de presiune din partea reprezentanților guvernării actuale a făcut asupra BNM pentru ca raportul să nu fie publicat. La 7 martie am primit un răspuns, a cărei esență se reduce la următoarea frază: „Nu vă vom spune nimic!”, a explicat el.

Politicianul de opoziție a amintit că primul raport al agenției a fost publicat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe blogul său.

„Se speculează pe caracterul confidențial al acestui raport. Bine, domnilor, atunci de ce KROLL-1 a fost publicat?! Acolo nu au figurat denumiri de companii, nume de persoane? Haideți să ne punem și astfel întrebarea. De ce nu, noi, cetățenii acestei țări, ca plătitori de impozite, să nu cunoaștem numele acestor „oameni onești” care figurează în raport”, a spus Ciubaşenco.


El a amintit că, anterior, fostul director al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, a spus că primul raport este „beletristică”, subliniind că „organele de drept erau la curent despre furtul miliardului”.

„Se creează impresia că deja de trei ani suntem duşi de nas, hrăniţi cu promisiuni că vinovaţii vor fi găsiţi şi pedepsiţi. Cerem dosar penal pentru aceasta. Sau poate că guvernarea tergiversează totul pentru a expira termenul de valabilitate?!”, se întreabă el.

El consideră că cei din Occident, unde în zonele off-shore a fost transferat miliardul, „ştiu foarte bine despre escrocheriile cu banii din Moldova”.

Ciubaşenco consideră că cererea PN va fi trecută de la o instanţă la alta în ţară, dar partidul promite să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.23 13:35 Eva
    Ei si nu stiu cine la noi sunt judacatorii?
  2. 2018.03.23 13:41 David
    Nu cred ca dl Cioclea poate sa perde procesu...
  3. 2018.03.23 15:19 Maria
    Prtidu nostru vre sa merge pina la capat...
  4. 2018.03.24 12:31 Ivan
    Daca dl Usatii pleaca din politica, cine prelua Partidul nostru?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.