Finanţe

ÎNTREPRINDERILE PRIORITARE DIN TRANSNISTRIA VOR PUTEA OBŢINE CREDITE ÎN CONDIŢII PREFERENŢIALE

19 aprilie, 2018

Guvernul autoproclamatei RMN a publicat un proiect de lege cu privire la creditarea preferenţială de care vor putea beneficia întreprinderile din domeniile prioritare ale economiei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Cabinetului de miniştri, se presupune că creditarea va fi efectuată în euro cu o rată a dobânzii nu mai mare de 5% anual, precum şi în ruble transnistrene cu o rată de până la 7%.

„În acelaşi timp, proiectul de lege prevede măsuri orientate spre diversificarea riscurilor, având în vedere că suma maximă se determină pe un singur debitor. Acesta trebuie să fie de până la 650 de mii de euro”, a spus președintele Băncii Centrale Transnistrene, Vladislav Tidva.

Potrivit lui, drept surse de creditare vor servi mijloacele din asistența gratuită primită din partea Rusiei în perioada 2008-2011, precum și refinanțarea din partea Băncii Centrale.

Deocamdată, banii rusești se află în Fondul de rezervă de stat, care, la rândul său, se află în gestiunea Guvernului. Dar, pe termen lung, funcțiile de distribuire a mijloacelor ar putea fi transferate către „Sberbank”.

„Situația în care angajații ramurilor puterii încep să evalueze riscurile și să dubleze funcțiile băncii este un nonsens. Aşa ceva nu există în practica internațională. În ceea ce privește proiectul de lege, dacă va fi trimis Sovietului Suprem, cred că deputații vor participa la formarea domeniilor prioritare, în condiţiile de creditare. Dar, în general, cred că conceptul este definit corect”, a spus șeful Guvernului, Alexandr Martînov.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.