Finanţe

EXIMBANK S-A ALĂTURAT PROGRAMULUI GUVERNAMENTAL „PRIMA CASĂ”

04 mai, 2018

Eximbank a devenit a cincea bancă în care cetățenii pot depune cereri pentru creditare prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă”.

Surse din cadrul Eximbank au relatat pentru agenția INFOTAG că banca este pregătită să recepționeze cererile de finanțare în cadrul programului în toate sucursalele din țară.

Printre avantajele creditului „Prima Casă” reprezentanții băncii au menționat că contribuţia beneficiarului este de doar 10%, fără gaj suplimentar și 0,5% comision unic.

Programul „Prima Casa” a fost lansat la 26 martie. La realizarea programului s-au mai alăturat încă patru bănci: Moldova-Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank și Mobiasbancă, care au încheiat acorduri cu Ministerul Finanţelor.

Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi toți cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de Program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul „Prima Casă” vor fi considerate eligibile. Locuințele trebuie să fie finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare a creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, este de până la 25 de ani.

Implementarea programului se realizează prin intermediul ODIMM, care este delegată să emită garanții în numele şi pe contul statului, în favoarea băncilor finanțatoare, care acordă credite ipotecare persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe, acceptate în cadrul Programului.

INFOTAG precizează: Potrivit rezultatelor pentru primul trimestru 2018, activele Eximbank au ajuns la 4,45mlrd. lei, iar capitalul – 1,09 mlrd. lei. La data de 13 martie 2018, Eximbank a devenit oficial parte a Grupului Intesa Sanpaolo, după finalizarea achiziționării a 100% din capitalul social al Eximbank de către Intesa Sanpaolo. Tranzacţia a fost prevăzută de acordul semnat la 26 iulie 2017 privind procurarea de către Intesa Sanpaolo a tuturor activelor şi pasivelor Veneto Banca. Printre active se numără şi banca moldovenească Eximbank.

Eximbank, fondată în anul 1994, este a cincea bancă din Moldova la capitolul total active, prestează servicii persoanelor fizice și juridice prin intermediul unei rețele de 18 sucursale și 7 agenții amplasate pe teritoriul întregii țări.

Grupul Intesa Sanpaolo este lider pe piața bancară din Italia și unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, cu 20 mil. de clienți și 5800 filiale în 40 de țări din întreaga lume. Intesa Sanpaolo are o capitalizare de peste 50 mlrd. euro.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.04 17:37 David
    De ce Eximbank demonstreaza asa de mare perderi?
  2. 2018.05.04 17:41 Stanislav
    Nu stiu, de ce BNM inclus Eximbank in lista bancilor sistemice in Moldova?
  3. 2018.05.05 11:52 Piter
    Nu stiu de ce Eximbank asa schopiteaza?
  4. 2018.05.05 11:56 Svetlana
    Capital destul de eficient are banca da ROE si ROA este foarte si foarte slabe...
  5. 2018.05.05 11:59 Efim
    Banca are acum stapinii, ei trebue aiba grija de rentabilitatea si profit!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.