Finanţe

BERD RECUNOAŞTE CĂ SECTORUL BANCAR AL MOLDOVEI ÎŞI REVINE ŞI AR VREA SĂ INTRE ÎN CAPITALUL MOLDOVA AGROINDBANK

15 mai, 2018

Venirea Băncii Transilvania (BT) în capitalul Victoriabank este un semn că sectorul bancar al Moldovei îşi revine, consideră şefa reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Moldova, Angela Sax.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta bancherul a scris într-un articol pentru „Emerging-Europe”, intitulat „Moldova: mai multe ştiri bune decât numai vinuri bune”.

În publicația, ea aminteşte că BT a cumpărat recent acțiuni la Victoriabank și acum, împreună cu BERD, deţine pachetul de control (circa 70%).

„Atenţia noastră se concentrează pe reabilitarea gestionării corespunzătoare a riscurilor. Odată ce vom realiza acest lucru, ne vom continua planul ambiţios de dezvoltare a acestei bănci. BERD intenționează să reia creditarea acesteia şi să continue să sprijine businessul prin extinderea accesului la finanțare”, a spus bancherul.

Sax scrie că cu o floare nu se face primăvară, dar venirea BT va da un impuls pentru vânzarea pachetelor de acțiuni blocate în alte două bănci din Moldova – Moldova Agroindbank și Moldindconbank – de 41% și 64%.

„Având în vedere că cele două bănci sunt cele mai mari, pentru Moldova este important ca acestea să lucreze transparent. Nu este un secret faptul că BERD analizează posibilitatea de participare la capitalul social al Moldova Agroindbank, fapt ce consolidează angajamentul nostru puternic și continuu faţă de țară”, a spus Sax.

Bancherul scrie că realizările notabile ale țării merită aplauze precaute.

„În sectorul bancar s-au înregistrat progrese semnificative. Banca Națională se descurcă foarte bine cu vulnerabilitatea sistemului financiar. Treptat, se restabilește încrederea atât a investitorilor, cât și a clienților faţă de bănci”, a menționat ea.

Reprezentanta BERD a amintit că, după ce scandalurile financiare au afectat reputația Moldovei, venirea unui puternic investitor străin strategic poate fi privită ca un punct de cotitură pentru întregul sistem bancar al republicii.

Angela Sax a menționat că BERD este cel mai mare investitor din Moldova. Banca a început să activeze în țară după proclamarea independenței Republicii Moldova în 1991. De atunci, banca a susținut economia cu investiții în valoare de 1,2 miliarde de euro prin intermediul a 120 de proiecte în domeniul financiar, agricol, energetic, infrastructură și producție. În 2017, investițiile BERD în Moldova au atins un nivel record de 130 de milioane de euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.