Finanţe

GUVERNATORUL BNM, SERGIU CIOCLEA: REFORMELE ÎN SECTORUL BANCAR DETERMINĂ BĂNCILE DIN MOLDOVA SĂ FIE MAI ATRACTIVE PENTRU INVESTITORI

17 mai, 2018

Reformele în sectorul bancar al Moldovei, desfăşurate în cadrul tranziţiei la Basel-III, determină băncile din ţară să fie mai atractive pentru investitorii străini. O declaraţie în acest sens a făcut, joi, guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Sergiu Cioclea, în cuvântul de salut către participanţii seminarului „Reformele în sistemul bancar. Tranziția de la Basel I la Basel III”, desfăşurat anual de BNM în cooperare cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, guvernatorul BNM a constatat că în anul 2018 două bănci moldovenești au trecut în gestiunea unor investitori străini strategici: Banca Transilvania (România) și SanPaolo Bank (Italia).

„Aceste instituții financiare vor fi deja gestionate după standardele acestor bănci europene”, a menționat Cioclea.

Referindu-se la reforma desfăşurată de BNM, guvernatorul a mulțumit Parlamentului, care a discutat și a aprobat operativ lista necesară a actelor legislative care au permis autorității de reglementare să reformeze prompt sistemul și să revigoreze băncile.

Bancherul a mulțumit în special managerilor băncilor și acționarilor acestora, care au reacționat corect la recomandarea BNM de a nu recurge la procedura de plată a dividendelor în procesul de reformare.

Guvernatorul BNM a subliniat că reformele în sectorul bancar al Moldovei este un proces continuu trilateral, în care participă parteneri externi, BNM și băncile, ai căror angajați în fiecare zi sunt direct implicați în reformare.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.17 14:11 Elena
    Seminar important si BNM demonstreaza ca este in starea si poate sa face macar ceva.
  2. 2018.05.17 14:16 David
    BNM a demonstrat ca este in starea sa rezolva probleme acuta bancilor noasdtra. Este pacat ca oligarhi, care a controlat bancii principale - Victoriabank, MAIB, MICB? - a perdut tot, si acum unde sunt ele?
  3. 2018.05.18 08:33 Serafima
    Reforme a ajutat mult, acum situatia este deja stabila.
  4. 2018.05.18 08:35 Ignat
    Strainii spun direct ca ei vor MAIB si MICB.
  5. 2018.05.22 08:38 Victoria
    Nu cred, ca scopu principal pentru Bazel-III este vinzarea activelor...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.