Finanţe

UNIUNEA EUROPEANĂ SPRIJINĂ REALIZAREA ÎN MOLDOVA A PROIECTULUI TWINNING PENTRU IMPLEMENTAREA STANDARDELOR BASEL-III

17 mai, 2018

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, salută îmbunătățirea calitativă a structurii acționarilor băncilor moldovenești, atinsă ca urmare a reformei sectorului bancar și a reabilitării băncilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, salutând participanții la seminarul „Reformele în sistemul bancar. Tranziția de la Basel I la Basel III”, diplomatul a spus că sectorul bancar al Republicii Moldova trece printr-o transformare complexă în urma crizei din 2015, începând cu implementarea standardelor Basel-III.

„Scopul reformelor desfăşurate este de a readuce în Moldova investitori strategici cu o bună reputație. Un exemplu în acest sens este venirea celei de-a doua mari bănci din România – Banca Transilvania – la Victoriabank”, a spus el.

Șeful Delegației UE susţine că implementarea standardelor Basel-III în sistemul bancar al Moldovei este „un important progres”.

„Felicit conducerea Băncii Naţionale în această privință. Începând cu anul 2018, sistemul bancar funcţionează după o nouă lege. Sperăm că toate actele normative pentru supravegherea eficientă a sectorului bancar vor fi adoptate la timp”, a spus Michalko, precizând că UE, FMI şi BERD vor continua să sprijine cursul reformelor, inclusiv prin asistență financiară și tehnică.

Diplomatul a spus că UE va oferi sprijin financiar pentru realizarea noului proiect Twinning, care are drept obiectiv realizarea în practică a standardelor Basel-III. Totodată, UE va oferi sprijin Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în monitorizarea și supravegherea activităţii instituțiilor de creditare nebancare.

„Uniunea Europeană salută noua lege cu privire la instituțiile financiare nebancare, care va intra în vigoare la toamnă. Dar acolo există unele prevederi care nu corespund celor mai bune practici europene și ar trebui revizuite”, a menţionat Michalko, care a evaluat pozitiv deschiderea mare a autorităților economice și financiare ale țării pentru implementarea standardelor UE pentru reglementarea sectorului financiar-bancar.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.17 16:38 Fima
    Cu legea dl Mihalco a zis concret si corect. Legea trebue sa fie schimbata!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.