Finanţe

MINISTRUL FINANŢELOR: MOLDOVA NU VA PRIMI CELE 100 MIL. EURO DIN ASISTENŢA MACROFINANCIARĂ A UE ÎN ANUL 2018 DIN CAUZA OPOZIŢIEI

23 mai, 2018

Republica Moldova nu va reuşi să primească cele 100 mil. euro din asistenţa macrofinanciară a UE în anul 2018 din cauza opoziţiei. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens a făcut ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, la şedinţa de miercuri a Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit lui, opoziția „a dezinformat Comisia Europeană" şi din acest motiv acordul privind acordarea asistenței a fost semnat cu trei luni mai târziu decât era planificat.

„Acordul a fost pregătit pentru semnare încă în septembrie 2017. Pe baza acestui fapt, am elaborat bugetul de stat, deoarece, tehnic, reușeam să obținem toate cele trei tranșe în acest an”, a spus ministrul.

El a spus că, potrivit acordului, tranșa poate fi acordată mai devreme de trei luni după evaluarea condiționalităţilor, astfel că Moldova „nu reuşeşte din punct de vedere tehnic, să primească toate cele trei tranșe în acest an”.

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Zinaida Greceanîi, a spus că, „pentru Guvern, toţi sunt vinovaţi, în afară de vinovaţii cu adevărat”.

Deputatul Partidului Comuniștilor (PCRM), Oleg Reidman, a reamintit ministrului că „Comisia Europeană lucrează cu guvernarea, nu cu opoziția”.

Anterior, Ministerul Finanțelor a refuzat să prezinte presei copia scrisorii Comisiei Europene, în care se afirma că autoritățile moldovenești au îndeplinit condițiile pentru acordarea asistenței macrofinanciare, făcând referire la Legea privind secretul de stat. Ministerul consideră că furnizarea unor astfel de informații către mass-media „poate dăuna intereselor statului”.

INFOTAG precizează: Republica Moldova urma să primească asistență macrofinanciară din partea UE încă în anul 2017, însă acordarea primei tranșe a fost amânată din cauza modificării în anul trecut a sistemului electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Acordul de finanțare prevede alocarea a 100 mil. euro în trei tranșe – două tranșe de 30 mil. euro și una de 40 mil. euro. Pentru a obține fiecare tranșă, autoritățile moldovenești trebuie să îndeplinească o serie de condiții – câte 10 condiții pentru prima și a doua tranșă şi opt condiții pentru a treia. Autoritățile consideră că au îndeplinit toate condiționalităţile pentru obținerea primei tranșe.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.