Finanţe

PROCURATURA GENERALĂ A FĂCUT PUBLICĂ STRATEGIA DE RECUPERARE A BANILOR FURAŢI DIN CELE TREI BĂNCI ŞI ŞI-A PREZENTAT SUCCESELE

13 iunie, 2018

Procuratura Generală şi un şir de alte instituţii ale organelor de drept au prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele investigaţiei furtului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank şi au făcut publică Strategia de recuperare a banilor furaţi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, procurorul general, Eduard Harunjen, a spus că cetăţenii au dreptul şi trebuie să ştie ce măsuri sunt întreprinse pentru investigarea fraudei comise acum trei ani şi jumătate şi cum organele de drept intenţionează să întoarcă banii în ţară.

Directorul adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor, a spus că a fost făcută o muncă colosală, astfel că investigaţia a fost realizată la nivelul de 90%.

Potrivit ei, este vorba de aproximativ 13,34 miliarde de lei, pe care Banca Națională le-a acordat băncilor pentru a acoperi prejudiciile care le-au fost cauzate și care ulterior au fost transferate în datorie publică. Dintre acestea, au fost deocamdată recuperate 477 mil. lei, inclusiv din vânzarea gajurilor și activelor băncilor falimentate.

Procurorul a menţionat că Ilan Şor, Chiril Lucinschi, fostul șef al Consiliului administrativ al Băncii de Economii (BEM), Grigore Gacichevici, fostul prim-ministru Vlad Filat și ruda sa, Ion Rusu, au fost implicați în furtul banilor.

Ea a dat asigurări că toți banii vor fi identificați și returnați în țară, inclusiv din străinătate.

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a subliniat că activitatea de recuperare a fondurilor furate se desfășoară pe toate direcțiile, în conformitate cu strategia dezvoltată.

„Noi nu desfășurăm o muncă haotică, ci una minuţioasă, care trebuie să ducă la rezultate pozitive. Procesul de recuperare a fondurilor furate include urmărirea activelor infracționale și acumularea dovezilor necesare. Evaluarea și returnarea activelor infracționale, care vor fi identificate de angajații Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, se va efectua în baza legislației în vigoare. Rezultatele acțiunilor noastre vor fi publicate, fără îndoială, astfel încât societatea să știe la ce etapă se află procesul de recuperare a activelor”, a spus el.

Procuratura Generală anunţă că a publicat strategia de recuperare a banilor furaţi de la cele trei bănci din Moldova, însă refuză să prezinte date suplimentare în această privinţă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.13 19:14 Stas
    Acum sa incepe treaba...
  2. 2018.06.13 19:17 Oleg
    Se vada ca ei acesti trei ani au lucrat bine, ei a facut munca enorme.
  3. 2018.06.13 19:18 Fima
    Dl Harunjen stie ce sa face si cum sa face mai departe. Speram ca sa vedem la sfirsit si banii furati.
  4. 2018.06.16 13:43 Horia
    Cogda uje nacinete sajati teh, cto ucral iz bancov denighi???

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.