Finanţe

PARLAMENTUL A ADOPTAT UN PROIECT DE LEGE PENTRU SPORIREA TRANSPARENȚEI ACȚIONARIATULUI DIN SECTORUL BANCAR ŞI ATRAGEREA INVESTITORILOR

15 iunie, 2018

Parlamentul a adoptat vineri un set de amendamente la legislaţia în vigoare, concepute pentru a spori transparența acționariatului din sectorul bancar. Potrivit agenţiei INFOTAG, acest proiect de lege a fost adoptat în două lecturi, pe 8 iunie fiind examinat de Guvern în regim de urgenţă la propunerea Băncii Naţionale (BNM).

Prezentând proiectul de lege în faţa deputaţilor, viceguvernatorul BNM, Cristina Harea, a spus că se completează legea adoptată de Parlament în decembrie 2017, iar amendamentele se referă la vânzarea acțiunilor băncilor care aparţin proprietarilor ce au încălcat legislația în vigoare.

Amendamentele la legislație specifică și prescriu procedura de vânzare a acțiunilor blocate, stabilind în acest sens o perioadă maximă de doi ani.

Harea a atras atenţia deputaților asupra faptului că modificările propuse au fost discutate cu Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul Finanțelor, Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, Fondul Monetar Internațional (FMI), experții partenerilor externi ai RM.

Întrebată de deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, dacă autoritatea de reglementarea soluţionează cu ajutorul acestui proiect de lege „situaţia particulară” despre care toţi ştiu, Cristina Harea a spus că, cu ajutorul acestui act normativ, BNM va putea obţine o transparenţă mai mare a acţionarilor băncilor, având o procedură prevăzută pentru toate etapele de vânzare a acţiunilor băncii.

Reidman a întrebat: „Cât de departe vreţi să ajungeţi? Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Transilvania (BT) au primit permisiunea autorității de reglementare pentru acțiuni concertate la Victoriabank?”.

Viceguvernatorul a spus că BERD și BT au o astfel de permisiune din partea BNM.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Golovatiuc, s-a interesat de ce BNM nu a luat în considerare tot ce a propus el în calitate de completări la legea adoptată de Parlament în decembrie 2017.

Cristina Harea a explicat că modificările propuse prevăd mai multe etape pentru a atinge obiectivul final – vânzarea acțiunilor și atragerea investitorilor în bănci.

„Procedurile prescrise acum răspund la un şir de întrebări, de exemplu, ce trebuie de făcut dacă acțiunile nu sunt vândute într-un singur pachet, cum trebuie de procedat cu ele și la ce preț să fie vândute”, a menționat ea.

Președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a propus aprobarea Parlamentului să aprobe proiectul de lege, deoarece acesta prevede încheierea procedurilor de anulare, emisie suplimentară și vânzare a acțiunilor băncii în cazurile în care acționarii lor acționează în mod concertat, fără permisiunea BNM de a face acest lucru.

INFOTAG precizează: Adoptarea acestui proiect de lege dă „undă verde” pentru tranzacţia cu vânzarea celor 41,09% din acţiunile Moldova Agroindbank, pe care vrea să le cumpere un consorţiu de investitori străini, care a u primit permisiunea BNM pentru aceasta. Din consorţiu fac parte o instituţie financiară internaţională şi două fonduri investiţionale cu o reputaţie ce nu provoacă dubii.

Adoptarea acestui proiect de lege este importantă și din punctul de vedere al Programului Guvernare și BNM cu Fondul Monetar Internațional, al cărui Consiliu de directori va examina în a treia decadă a lunii iunie rezultatele celei de-a treia misiuni de evaluare a FMI. Potrivit Programului cu fondul, autoritățile au promis să rezolve până la sfârșitul lunii iunie problema prinvind atragerea investitorilor strategici în cea mai mare bancă a țării, care este Moldova Agroindbank.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.15 18:14 Valentin
    Este buna legea pentru BNM si pentru MAIB, care asteapta cu mare NEREBDARE investitori strain cu reputatia INNALTA.
  2. 2018.06.15 18:18 Zosim
    LA sfirsit!!! Putem sa asteptam intrarea pe piata noastra bancara investitorii rostiti...
  3. 2018.06.15 18:21 Sema
    Doamna Harea precis acum are drept sa pretinda la Ordinul Republicii... Ea a facut munca enorma!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.