Finanţe

PUNCTUL VAMAL „SCULENI” VA FI RECONSTRUIT FĂRĂ ÎNTRERUPEREA ACTIVITĂŢII SALE

19 iunie, 2018

Unul dintre cele mai traversate puncte vamale la frontiera cu România, „Sculeni”, va fi reconstruit fără întreruperea activităţii sale.

Surse din cadrul Serviciul Vamal (SV) au comunicat agenţiei INFOTAG că, în ajun, directorul SV, Vitalie Vrabie a mers la postul vamal împreună cu şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, pentru a discuta cu proiectanții și angajații postului modalitatea de organizare a controlului vamal în condițiile unei reconstrucții capitale a postului.

„Având în vedere că cele mai mari constrângeri de infrastructură le avem la „Sculeni”, 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției acestui post. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vom avea câte trei artere pentru autoturisme, câte două pentru autocamioane și câte una pentru autocare. Dacă la frontiera cu Ucraina cel mai modern post va fi „Palanca”, atunci la frontieră cu România acesta va deveni „Sculeni”, a explicat Vrabie.

Conform proiectului, teritoriul postului va fi extins cu 1,3 hectare, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură.

Extinderea și modernizarea postului vamal „Sculeni” este prevăzută în proiectul de reabilitare a punctelor de trecere de pe segmentul de frontieră moldo-român „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Proiectul urmează a fi implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de 10 mil. de euro, dintre care 5 mil. sunt destinate Republicii Moldova.

INFOTAG precizează: În prezent, postul vamal “Sculeni înregistrează” unele dintre cele mai mari valori de trafic, fiind traversat zilnic de circa 2 mii de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.