Finanţe

MAIB, MOBIASBANCĂ ŞI MOLDINDCONBANK CONTINUĂ SĂ FIE LIDERI ÎN SISTEMUL BANCAR NAŢIONAL – EXPERŢI

28 iunie, 2018

Moldova-Agroindbank (MAIB), Mobiasbancă – Groupe Societe Generale şi Moldindconbank continuă să fie lideri în sistemul bancar al Moldovei. La această concluzie au ajuns experţi centrului analitic Expert-Grup în studiul „Clasamentul performanţei bancare – mai 2018”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, experţii au realizat clasamentul în baza următorilor factori: volumul total şi calitatea activelor, a depozitelor şi a creditelor băncii, rentabilitatea capitalului, ponderea creditelor şi activelor neperformante, evaluarea riscurilor.

„MAIB, Mobiasbanca şi Molindconbank deţin cel mai mare volum de active şi de credite acordate, o rentabilitate înaltă a capitalului şi depăşesc celelalte bănci după principalii indicatori de piaţă”, spun experţii.

În opinia lor, ProCreditBank şi BCR Chişinău „înregistrează un avans consistent față de lunile precedente şi se pare că această tendinţă se va menţine în viitor”.

„În primele cinci luni ale anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifrează la circa 734,5 mil. lei, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă, Eximbank, (113 mil. lei) ca urmare a procesului de restructurare a activelor și preluare de către noii acționari”, consideră Expert-Grup.

Specialiştii susţin că „activitatea de creditare înregistrează o ușoară dinamizare, care însă este insuficientă pentru ameliorarea funcției de intermediere a băncilor”.

„Chiar dacă volumul creditelor noi este în creștere, rambursarea celor scadente are loc într-un ritm mult mai rapid, ceea ce presupune o influență inversă asupra stocului total de credite. Astfel, la sfârșitul lunii mai, stocul total de credite constituia 32,7 mlrd. lei, fiind cu circa 200 mil. lei mai mult decât în luna aprilie. Acesta ţine, în primul rând, de creşterea stocului de credite acordate persoanelor fizice pentru procurarea sau construcția locuinţelor, aducând în prim-plan primele rezultate ale programului „Prima casă” ”, afirmă experţii.

Potrivit acestora, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt BCR Chișinău, Eximbank și EuroCreditBank; băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt Victoriabank, Eximbank și BCR Chișinău; băncile cu cele mai calitative active sunt FinComBank, Mobiasbancă şi EuroCreditBank.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.