Finanţe

BNM CONSIDERĂ CĂ ESTE „PREA DEVREME” DE A VORBI DESPRE DIMINUAREA REZERVELOR OBLIGATORII PENTRU BĂNCI

29 iunie, 2018

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) consideră că este „prea devreme” de a vorbi despre diminuarea rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale, pe care acestea le realizează în funcţie de volumul mijloacelor atrase în lei moldoveneşti, dar şi în moneda unică europeană şi în dolari americani.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că, „în contextul creşterii nivelului excedentului de lichiditate (8,8 mlrd. lei la sfârşitul lunii mai 2018, ceea ce este aproape cu 6 mlrd. lei mai mult decât în 2016), discuţiile despre diminuarea rezervelor obligatorii sunt prematur”.

„Nu cred că băncile îşi doresc acest lucru. Dar imediat ce vor fi condițiile necesare, BNM va lua o decizie privind diminuarea normei de rezervare obligatorie”, a menționat Sergiu Cioclea.

Bancherul a spus că o opțiune firească de reducere a volumului de lichiditate este creşterea volumului de creditare.

„Nu este suficientă numai dorință din partea autorității de reglementare sau a băncilor, este necesară o cerere semnificativă din partea debitorilor corporativi. Avem nevoie de proiecte inovatoare și de înaltă calitate, care nu numai că vor rezolva problema lichidității excesive a băncilor, dar şi vor contribui și la creșterea economică”, a spus el.

Potrivit guvernatorului BNM, împreună cu experții FMI, autoritatea de reglementare a pieței analizează căi alternative de reducere a lichidității, inclusiv utilizarea mai activă a instrumentelor financiare de către Banca Națională. Sergiu Cioclea a amintit că cash buffer-ul, creat în 2017 de Ministerul Finanțelor pentru situații de urgență, este plin numai pe un sfert.

„Completarea acestuia va duce, de asemenea, la scăderea lichidității”, a spus el.

Guvernatorul BNM susţine că politica monetar-creditară desfăşurată de bancă „stimulează” creditarea sectorului real al economiei.

„Reducerea ratei de bază a accelerat procesul de scădere a ratelor dobânzilor la credite. Rata medie a dobânzii în lei a fost de 10,3% în 2017, ceea ce este aproape cu 4 puncte procentuale sub nivelul din 2016”, a spus Cioclea, menționând că ratele oferite astăzi de bănci sunt cele mai scăzute din întreaga istorie a Moldovei independente.

Bancherul a atras atenția asupra reducerii rapide a ratelor dobânzii la resursele atrase în lei, fapt ce a contribuit la creșterea profitului bancar.

„Rata medie a dobânzii agregate la depozitele în lei a constituit 5,7% în 2017, comparativ cu 10,7% în 2016”, a concluzionat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.29 19:26 Eva
    Mai bine sa fie daca BNM face asta deja toamna.
  2. 2018.06.29 19:29 David
    Dl Cioclea< ne spunet de ce rezervarea atit de innalte - 14 la sute penru dolar si euro si 40 la sute pentru lei moldovenesti?
  3. 2018.06.29 19:31 Grigore
    La ce tarile inca mai exista asa ceva ca la noi, BNM face ce vre si nimeni nu poate sa punu punct sau striga chind BNBM face asa politica in tara.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.