Finanţe

FMI A APROBAT REZULTATELE CELEI DE-A TREIA MISIUNI DE EVALUARE ŞI A ACORDAT MOLDOVEI $34 MIL. PENTRU SUSŢINEREA REFORMELOR

02 iulie, 2018

Consiliul de Directori Executivi al Fondului Internaţional Monetar (FMI) a aprobat pe 29 iunie rezultatele celei de-a treia Misiuni de evaluare, care a activat la Chişinău în luna martie. Potrivit agenţiei INFOTAG, FMI a apreciat îndeplinirea de către Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei a condiţiilor programului de trei ani cu FMI (noiembrie 2016 – noiembrie 2019).

„Angajamentul Moldovei față de programul FMI a contribuit la consolidarea economiei în ţară. Este extrem de important să se mențină politicile prudente, iar reformele să se continue pentru a finaliza repararea sectorului financiar, pentru a garanta transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macrofinanciară. De asemenea, este necesar un efort puternic pentru îmbunătățirea în continuare a calității guvernanței”, a declarat președintele interimar și directorul general adjunct al FMI, Tao Zhang.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, FMI a aprobat cea de-a treia tranșă de aproape $34 mil. pentru Moldova. Astfel, $22,5 mil. se află deja în conturile Băncii Naționale a Moldovei. Încă $11,25 mil. vor ajunge în Republica Moldova săptămâna aceasta.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că alocarea unei noi tranșe din asistența FMI este o recunoaștere a eforturilor Guvernului în realizarea angajamentelor asumate în Acordul cu FMI și a reformelor convenite.

“Le mulțumesc colegilor din Guvern, Parlament și Banca Națională a Moldovei pentru munca făcută și pentru seriozitatea și profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc și FMI pentru buna colaborare pe care o avem. Mai importante decât finanțarea sunt însă reformele pe care le realizam împreună și expertiza foarte utilă pe care o primim din partea specialiștilor FMI. Executivul va continua reformele și programele de dezvoltare începute, ale căror efecte sunt deja resimțite în creșterea economică pe care o avem”, a menţionat premierul.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe pagina sa de facebook că, prin decizia sa, FMI recunoaște succesele și îndeplinirea întocmai a tuturor angajamentelor și reformelor asumate de Guvernarea de la Chișinău.

„Este un succes considerabil și o apreciere pentru toate eforturile depuse de actuala guvernare”, a scris Candu.

După cum a informat anterior INFOTAG, la 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa $178,7 mil. Din această sumă, BNM şi Guvernul au primit peste $80 mil.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.02 13:19 Ignat
    FMI a dat banii si inca daca da si UE, atunci puterea chistiga alegirile in toamna.
  2. 2018.07.02 13:24 Dorado
    Dl Filip si guvernu lui merita asa ceva ei a pus munca enorma ca RM sa deplineste toate conditiile pentru sustinerea FMI si Banca Mondiala.
  3. 2018.07.02 14:48 Tihon
    50 la sute programa cu FMI este indeplinita, de loc nu este rau!
  4. 2018.07.02 14:52 Lavinia
    In moldova situatia in mod politic nu este stabila, de aceia investitorii straini au nevoe de FMI, care strict controleaza guverrnu, BNM si parrlamentu. Pentru dinsii cu FMI in RM este mai sigur.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.