Maib_Agro

Finanţe

BNM NU VA PERMITE LEULUI MOLDOVENESC SĂ DEPĂŞEASCĂ PRAGUL DE 16,00 MDL:$1 – OPINIA DEALERILOR

04 iulie, 2018
<mt_str50>

Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu va permite leului moldovenesc să depăşească pragul de 16,00 MDL:$1. De această opinie sunt dealerii valuri cu care a discutat miercuri reporterul agenţiei INFOTAG.

Interlocutorii agenției susţin că situația de pe piața valutară este destul de „liniștită“ și „previzibilă“, cu o înviorare destul de rară și de lentă a persoanelor juridice. În același timp, interlocutorii agenției atrag atenția la întârzierea vânzărilor semnificative de valută de către migranții muncitori. În mod tradițional, în lunile de vară, aceste vânzări sunt în creştere.

„Ne așteptăm la un flux de valută de pe o zi pe alta, ceea ce va influenţa cursul oficial de schimb al leului în raport de dolarul american și euro”, a spus un dealer, care consideră că „piața valutară și situația de pe aceasta se vor afla în mâinile autorității de reglementare inclusiv până în septembrie”.

Solicitat să comenteze situația cu oferta de valută în numerar în casele de schimb valutar, dealerii susţin că se atestă o cerere sporită de cumpărare a unor sume mici de monede naționale ale României, Ucrainei și marii Britanii.

„Din casele de schimb dispar leii româneşti, grivnele ucrainene, lirele sterline. Vara este perioada vacanţelor şi dea ceea mulți îşi fac rezerve de valută în numerar pentru primele cheltuieli în țara în care urmează să plece la odihnă”, afirmă dealerii.

În general, majoritatea participanților profesionişti de pe piață cred că leul moldovenesc va putea să-şi recupereze parțial pozițiile în raport cu euro și dolarul, pe care le-a cedat puţin în luna mai.

„În același timp, autoritatea de reglementare va permite aprecierea monedei naționale până la pragul psihologic de 16 lei pentru un dolar american. Dacă va exista o ofertă mare de valută pe piață, care, probabil, va veni din partea persoanelor fizice, dealerii BNM vor începe să cumpere mai activ valută și astfel nu vor permite leului moldovenesc să se aprecieze mai mult de acest nivel”, susţin participanții pieţei.

INFOTAG precizează: Pentru miercuri, 4 iunie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raportul cu dolarul american şi moneda unică europeană: 16,8055 MDL:$1 şi, respectiv, 19,5775 MDL:1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player