Finanţe

SPEAKERUL ANDRIAN CANDU REPROŞEAZĂ UE CĂ POLITIZEAZĂ EXCESIV RELAŢIILE CU MOLDOVA

05 iulie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, reproşează Uniunii Europene că politizează excesiv relaţiile cu Republica Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a spus miercuri seara, la postul tv Publika, după revenirea sa de la Strasbourg.

„În relația Moldovei cu UE e prea multă politică. Nu vorbesc în planul îndeplinirii Acordului de Asociere, ci în planul nerecunoaşterii alegerilor li acordării asistenţei macrofinanciare”, a declarat Candu.

Potrivit lui, Rezoluţia dură (privind situaţia din Moldova în legătură cu anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău – „I.”), care urmează a fi adoptată în Parlamentul European, „are un caracter de recomandare, nu este obligatorie”.

„Ieri, în afară de comisarii europeni, am mai vorbit cu reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European – cu social-democraţii, cu liberalii şi cu cei din Partidul Popular European (PPE), care deţine majoritatea în Parlamentul European şi ai cărei membri sunt partidele de opoziţie din Moldova – Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Platforma DA şi Partidul Liberal Democrat (PLDM). Noi am întrebat PPE: de ce mergeţi în extremă? Răspunsul a fost unul destul de deocheat: vrem ca să vă pedepsim pe voi, actuala guvernare, ca cetăţenii Moldovei să fie nemulţumiţi, iar la următoarele alegeri parlamentare să nu vă voteze, ci să voteze pentru Maia Sandu şi Andrei Năstase”, a spus el.

Speakerul a menționat că acest plan este aproape de realitate, deoarece PPE „nu are nici un reprezentant la guvernarea Moldovei de pe timpul PLDM și al Partidului Popular Creștin Democrat al lui Iurie Roşca”.

„Reprezentantul lor (Năstase) a câștigat alegerile primarului, dar, din anumite motive, alegerile au fost declarate nule. Este clar că ei au o resentiment în această privință, pentru că nu au intrat în guvern”, a spus el.

Potrivit lui, „PPE dorește să-i ajute pe ai săi, dar acest lucru poate avea un efect negativ asupra țării și asupra relației sale cu UE”.

Candu a menționat că o asemenea atitudine față de autoritățile Moldovei nu este proprie tuturor instituțiilor internaționale.

„Pentru un alt partener al Moldovei, care este Fondul Monetar Internațional (FMI), și unde lucrează profesioniștii, este important ca să fie îndeplinite condițiile economice, financiare și politice. În momentul în care țara îndeplinește condițiile și a obținut rezultate bune, nu încep discuții politice despre cine şi ce partid reprezintă și cine ar trebui să fie pedepsit și cine să fie susținut. Spre deosebire de FMI și Banca Mondială, Parlamentul European și Comisia Europeană se pare că lucreze sub influența unor aspecte politice legate de guvernare, opoziție și cooperarea autorităților cu aceasta”, presupune sşeakerul Parlamentului.

Potrivit lui, marți, la Strasbourg, reprezentantul PPE l-a întrebat de ce autoritățile nu fac niciun fel de concesii opoziției.

„Noi invităm opoziția la dialog, dar ei nu vin. Le-am propus să aleagă un lider de opoziție, ca să-i acordăm o funcţie legislativă, pază şi acces la secretul de stat, dar ei ne-au criticat şi pentru aceasta. Toate încercările noastre au eşuat. Atunci, de ce să se dea vina pe noi, dacă opoziția noastră nu știe ce înseamnă să fii constructiv?”, s-a indignat el.

Candu a declarat că Guvernul nu a primit deocamdată nicio informaţie oficială precum că acordarea primei tranșe de asistență macrofinanciară va fi suspendată. În același timp, el a recunoscut că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla.

„Nu este vorba despre bani, deoarece Guvernul și Parlamentul au gestionat bine bugetul și vor putea duce la bun sfârşit toate proiectele și inițiativele lansate. Nu banii contează, ci gestul, decizia și mesajul. Ce semnal oferă UE în acest caz, în condiţii de dificultăţi geopolitice și în contextul viitoarelor alegeri, când alegătorii vor alege nu numai partidul, ci și vectorul de dezvoltare a țării?”, se întrebă el.

În opinia sa, de această situație beneficiază doar opoziția, inclusiv Moscova și Partidul Socialiştilor, care „stă deoparte și bate din palme, uitându-se cum se ceartă forţele proeuropene”.

Preşedintele Parlamentului a declarat că, „indiferent de deciziile Uniunii Europene, Moldova va continua să-şi îndeplinească angajamentele şi reformele”.

„Noi nu vom juca în aceste jocuri. Nu renunţăm la parcursul european. Ne vom executa munca noastră indiferent dacă vom primi sau nu banii. Uniunea Europeană rămâne pentru Moldova un exemplu pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării”, a subliniat Candu.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.05 15:03 Stas
    Este un minus mare pentru parlament si guvern.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.