Finanţe

PARLAMENTUL EUROPEAN CERE COMISIEI EUROPENE SĂ SUSPENDE ASISTENŢA FINANCIARĂ PENTRU MOLDOVA

05 iulie, 2018

Parlamentul European cere Comisiei Europene să suspende asistenţa financiară pentru Republica Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menţionează în Rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European.

În documentul adoptat, Parlamentul European îşi exprimă „profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă din Moldova de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al orașului Chișinău, din motive dubioase și în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”

„Alegerile credibile, transparente, echitabile și deschise unei participări largi reprezintă piatra de temelie a oricărui sistem democratic, menținând imparțialitatea și independența sistemului judiciar împotriva oricărui tip de influență politică, fiind, în același timp, piatra de temelie a încrederii în sistemul politic al țării, și că intervențiile politice în sistemul judiciar și în desfășurarea alegerilor contravin standardelor europene la care Moldova a aderat, în special în cadrul Acordului de asociere UE-Moldova”, se arată în Rezoluţie.

Parlamentul European își exprimă solidaritatea fermă cu „acțiunile și cererile miilor de oameni care protestează pe străzile din Chișinău și cer ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor de primar al Chișinăului, recunoscute, de asemenea, de observatori naționali și internaționali și care reflectă voința votanților, să fie respectate”. Parlamentul European cere autorităților RM să garanteze dreptul cetăţenilor la proteste pașnice.

De asemenea, Parlamentul European îndeamnă autoritățile moldovene să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, insistă asupra faptului că atât puterea executivă, cât și puterea judiciară trebuie să respecte separarea puterilor, să susțină neabătut principiile democratice și să se supună principiilor statului de drept.

Parlamentul European își exprimă profunda îngrijorare față de „deteriorarea și mai gravă a standardelor democratice în Moldova; recunoaște că decizia instanțelor, despre care s-a afirmat de mai multe ori că este influențată și dirijată politic, este un exemplu al acaparării statului și denotă o criză foarte profundă a instituțiilor din Moldova; regretă că, în ciuda numeroaselor apeluri făcute de comunitatea internațională, autoritățile continuă să submineze încrederea cetățenilor în corectitudinea și imparțialitatea instituțiilor statului”.

Având în vedere decizia de invalidare a alegerilor din Chişinău, Parlamentul European îndeamnă Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară pentru Moldova.

„Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare”, se arată în Rezoluţie.

Europarlamentarii consideră că mecanismul de suspendare a sprijinului bugetar al UE ar trebui să fie aplicat ca o reacție la invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului.

„Acest mecanism ar trebui să includă o listă de condiții care trebuie să fie îndeplinite de către autoritățile moldovene”, se spune în document.

Printre aceste condiţii se numere validarea alegerilor din Chișinău și derularea investigațiilor orientate spre rezultate concrete și complet transparente, precum și recuperarea activelor și urmărirea penală a făptașilor, în caz de fraudă.

Parlamentul European invită autoritățile RM să urmeze integral recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală; invită Serviciul European de Acţiune Externă şi Comisia Europeană să monitorizeze îndeaproape evoluțiile în toate aceste domenii din Moldova.

Rezoluția va fi transmisă Comisiei şi Consiliului European, precum şi altor instituţii europene, dar şi Președintelui, prim-ministrului și președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.