Finanţe

MOLDINDCONBANK A SCOS LA LICITAȚIE 63,89% ACȚIUNI LA PREȚUL DE 239,5 LEI PER ACȚIUNE

10 iulie, 2018

A doua cea mai mare bancă din Moldova, Moldindconbank (MICB), a scos la licitație pachetul de 63,89% acțiuni, care au fost emise în schimbul acțiunilor anulate în același volum. Banca Națională a Moldovei (BNM) a declarat că proprietarii acestora au acționat concentrat și a stabilit un termen de 90 de zile pentru vânzarea acțiunilor. Deoarece acționarii netransparenți nu au vândut acțiunile, emitentul a anulat acțiunile, la prescripția BNM, și a emis o nouă emisiune.

Surse din cadrul băncii au relatat pentru reporterul agenției INFOTAG că conducerea MICB desfășoară procedura de vânzare a pachetului de acțiuni nou emise în conformitate cu Legea privind activitatea bancară, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018. Astfel, acțiunile băncii cu active de peste 5 mlrd. lei pot fi puse în vânzare publică după procedura de stabilire a prețului lor de către o companie specializată internațională.

„În conformitate cu această cerință a legii, am desfășurat o licitație la care am selectat o companie de evaluare, care a determinat valoarea de piață a acțiunilor băncii. La acest preț, acțiunile sunt scoase la licitație publică”, a explicat interlocutorul agenției de la bancă.

Conform evaluării internaționale, costul unei acțiuni MICB este de 239,5 lei. Dacă pachetul va fi vândut la acest preț, multiplicatorul de capital va fi de 0,54. Acesta este mai mic decât indicatorul multiplicatorului cu care au fost vândute cele 39,2% din acțiunile Victoriabank, care au fost cumpărate de a doua cea mai mare bancă din România – Banca Transilvania.

Solicitați de corespondentul INFOTAG, participanții profesioniști ai pieței atrag atenția la prețul acțiunilor puse în vânzare în pachet unic în mărime de 41,09% de cea mai mare bancă din țară, Moldova Agroindbank, unde multiplicatorul de capital constituie 0,29.

În cazul în care cele 63,89% acțiuni ale MICB vor fi cumpărate de un investitor sau de un grup de investitori, aceștia vor trebui ulterior să facă o ofertă de licitație pentru a cumpăra acțiunile de la ceilalți acționari la prețul de achiziție a ăachetului de 63,89%.

Dacă până la data de 16 iulie acțiunile nu vor fi vândute, atunci, conform legislației, emitentul are dreptul să le vândă cel mult timp de un an. Apoi, cu permisiunea autorității de reglementare, acestea pot fi puse în vânzare, reducând de fiecare dată prețul cu 10%, 15%, 25% și 30% sau mai mult, dar numai cu permisiunea BNM. În această perioadă de vânzări cu dreptul de a scădea prețul acțiunilor, pachetul poate fi împărțit în pachete mici de acțiuni.

Dacă acțiunile nu vor fi vândute timp de șase luni, în viitor, acțiunile pot fi răscumpărate de emitent, cu condiția că acest lucru nu va ducela înrăutățirea indicatorilor săi. Legea prevede, de asemenea, lichidarea instituției financiare prin decizia acționarilor săi și acordul autorității de reglementare.

INFOTAG precizează: Potrivit informațiilor neoficiale, mijloacele obținute din vânzarea celor 63,89% acțiuni ale MICB vor merge într-un cont special deschis în acest scop. De acolo, acestea vor fi confiscate și trimise în bugetul de stat în vederea executării hotărârii judecătorești ca despăgubire pentru banii furați de la Banca de Economii în perioada 2014-2015. Acționarii vechi, ale căror acțiuni au fost blocate și ulterior anulate, nu vor putea pretinde la banii din vânzarea celor 63,89% din acțiunile MICB.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.10 14:27 Irina
    MICB sa vinde mai scump de chit MAIB - unde este dreptatea dl Cioclea?
  2. 2018.07.10 14:33 Raisa
    Rusina - statu ramina fara banci, tot sa vindem strainelor...
  3. 2018.07.10 16:09 Grigoras
    Asa pret vre dl Cincilei, invetitorii nu dau asa de innalt pret chind edte posibilitatea sa prelua pachetul mult mai eftin.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.